Ännu syns inga tydliga tecken på att Östergötland är på väg att drabbas av en tredje smittspridningsvåg. Men det finns orosmoln.
– Vi ligger på en platå både när det gäller antalet smittade patienter på våra sjukhus och när det gäller antalet personer som testar positivt. Vi såg en kraftig nedgång i början av året, men nu har nedgången stannat av, säger smittskyddsläkare Britt Åkerlind.
Under de senaste veckorna har omkring 1 200 östgötar låtit testa sig varje dag för covid-19. Under de senaste dagarna har dock endast omkring 800 personer testat sig per dag – vilket smittskyddsläkaren tror kan ha att göra med att det är sportlov.
– Mellan tio och tolv procent av dem som testar sig har sjukdomen. Även där kan vi tala om att vi befinner oss på en platå när det gäller andelen som testar positivt.
I flera andra regioner i landet har smittspridningen ökat under den senaste tiden. Motsvarande ökning har alltså ännu inte märkts i Östergötland.
– Min uppfattning är att östgötarna är bra på att följa rekommendationerna. Men det kan också vara så att vi har haft en så omfattande smittspridning tidigare att vi nu har en högre grad av immunitet bland befolkningen än i vissa andra regioner.
Den brittiska virusmutationen fortsätter att sprida sig i länet. Förra veckan uppgav biträdande smittskyddsläkare Magnus Roberg att 41 fall av varianten hittats i länet. Nu har fler fall konstaterats:
– Vi har nu drygt 100 fall i länet. Det är så många att det snart inte är någon idé att räkna dem, säger Britt Åkerlind och fortsätter:
– Vi har en viss samhällsspridning av den här varianten, men det är på en nivå som ligger under spridningen av den ursprungliga varianten.
Region Östergötland analyserar omkring sju procent av alla positiva provsvar i länet för att undersöka vilken virusvariant det är fråga om.
Ännu så länge har regionen inte hittat några fall av den sydafrikanska eller brasilianska mutationen.
– Det är viktigt att påpeka att det är samma rekommendationer som gäller för den brittiska varianten som för den ursprungliga varianten. Det gäller alltså att fortsätta att hålla fysisk distans, säger Britt Åkerlind.
Av erfarenhet vet smittskyddsläkare att spridningen av smittsamma luftvägssjukdomar brukar minska under våren.
– När våren kommer kan vi vara mer ute, vilket är bra ut smittskyddssynpunkt. Sedan hoppas vi förstås att smittspridningen ska dämpas i takt med att fler vaccineras.
På onsdagen vårdades 59 covid-19-patienter på de tre sjukhusen i länet, vilket var lika många som på tisdagen.
På Universitetssjukhuset vårdades på onsdagen 33 smittade patienter, varav fem på iva. På Vrinnevisjukhuset vårdades 24 covid-19-patienter, varav tre på intensivvårdsavdelningen. På lasarettet i Motala vårdades två smittade patienter.
På onsdagen uppgick antalet personer som hittills har testat positivt för covid-19 till 22 314 – en ökning med 132 personer på ett dygn.
Region Östergötland meddelade på onsdagen att ytterligare två personer med bekräftad covid-19 har avlidit. Sedan utbrottet började har därmed 565 smittade personer dött. Under den pågående andra vågen har hittills 311 personer med covid-19 avlidit.
Ännu så länge har 24 693 personer i Östergötland fått den första dosen vaccin mot den samhällsfarliga sjukdomen. 13 335 personer har även hunnit få den andra dosen.