Ny intensivvårdsavdelning klar – "Vi är väl förberedda"

En helt ny intensivvårdsavdelning står nu klar på Universitetssjukhuset för att kunna ta emot covid-19-patienter. På fredagen fick totalt 31 smittade personer i länet intensivvård.

På Universitetssjukhuset har en helt ny intensivvårdsavdelning skapats.

På Universitetssjukhuset har en helt ny intensivvårdsavdelning skapats.

Foto: Christian Nordén/Region Östergötland

Östergötland2020-04-24 17:20

Sedan utbrottet började har Region Östergötland gradvis ökat kapaciteten för att ta emot intensivvårdspatienter som behöver vård i respirator. Nu står en helt ny intensivvårdsavdelning klar på Universitetssjukhuset. Det tog två veckor att göra den nya avdelningen klar. 

– Vi har byggt ut intensivvårdskapaciteten i den takt vi har sett att behovet finns. Den nya avdelningen är ett bra tillskott som gör att vi är väl förberedda om behovet av intensivvård ökar, säger den regionala sjukvårdsledaren Rickard Lundin.

Den nya intensivvårdsavdelningen har ännu inte behövts ta i bruk. Respiratorer som bland annat har stått i ett beredskapslager har ställts i ordning. 

– Om läget förvärras har vi kapacitet att ta emot fler intensivvårdspatienter, säger Lundin, som dock inte vill gå ut med hur många platser den nya avdelningen har, säger Lundin. 

– Men det handlar om ett betydande tillskott av platser. 

Belastningen på intensivvårdsavdelningarna i länet är fortsatt hög och tendensen under den senaste tiden har dessutom varit en viss ökning av antalet patienter med covid-19 som behöver intensivvård.

– Det är en stor påfrestning med många svårt sjuka patienter, säger Anna Oscarsson Tibblin, verksamhetschef för Anopiva på US, i en kommentar. 

undefined
Så många patienter med covid-19 har fått vård på IVA i Östergötland varje dag.

I en lokal på sjukhuset som tidigare har använts för helt andra ändamål har en projektgrupp under de senaste två veckorna byggt de nya intensivvårdsplatserna.

– När Folkhälsomyndigheten gick ut med sin prognos för några veckor sedan började vi planera för det här steget. Vi gick igenom tillgängliga lokaler på US och hittade till slut en som var lämplig och relativt lätt att bygga om, säger överläkaren Martin Golster, som har lett arbetet med den nya avdelningen.

Även på Vrinnevisjukhuset har antalet intensivvårdsplatser byggts ut i flera steg. Ett antal postoperativa platser vid dagkirurgen har till exempel gjorts om till platser för intensivvårdspatienter.

På fredagen meddelade Region Östergötland att ytterligare tre personer i länet med bekräftad covid-19 har avlidit. Totalt har, sedan utbrottet började, 88 personer avlidit i Östergötland.

Vid lunchtid på fredagen vårdades 110 personer i Östergötland isolerade på sjukhus, varav 31 personer fick intensivvård. På US vårdades 40 patienter på vårdavdelning och 21 i intensivvård och på Vrinnevisjukhuset i Norrköping vårdades 35 på vårdavdelning och 10 i intensivvård.
På lasarettet i Motala vårdas fyra patienter på vårdavdelning.

– Vi befinner oss i ett stabilt och förväntat läge. Men vi har en beredskap för att kunna växla upp ytterligare, säger Rickard Lundin, som fortsätter att mana allmänheten att följa Folkhälsomyndighetens rekommendationer om att hålla social distans och att hålla sig hemma vid sjukdomssymtom. 

Det fanns totalt på fredagen 1 349 bekräftade fall av covid-19 i Östergötland. På torsdagen uppgick antalet konstaterade fall till 1 325. 

Östergötland är fortfarande tillsammans med Södermanland och Stockholm det län i landet som har flest konstaterat smittade i landet. På fredagen fanns det 280,3 konstaterade fall per 100 000 invånare i Östergötland. I Södermanland och Stockholm var motsvarande antal fall 355,2, respektive 293,1 per 100 000 invånare, enligt uppgifter från Folkhälsomyndigheten. 

Rickard Lundin är regional sjukvårdsledare.
Rickard Lundin är regional sjukvårdsledare.
Detta är en pandemi

Det är WHO som avgör om en smittspridning bedöms vara en pandemi. Den 11 mars 2020 bedömde WHO att covid-19 är en pandemi.

En pandemi innebär en omfattande spridning av en helt ny typ av smittsam sjukdom till alla kontinenter i världen. Vid en pandemi kommer sjukdomen med stor sannolikhet att påverka stora delar av samhället och världens befolkning.

Källa: Folkhälsomyndigheten

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!