Nya projektet ska ge kunskap om skogarna

I ett samarbete mellan länsstyrelsen, Linköpings universitet och flera skogsägare ska kunskap tas fram om artrikedomen i länets granskogar.

Från vänster: Stanislav Snäll, konsult, Rebecca Petersen, Linköpings universitet och Nicklas Jansson, Länsstyrelsen.

Från vänster: Stanislav Snäll, konsult, Rebecca Petersen, Linköpings universitet och Nicklas Jansson, Länsstyrelsen.

Foto: Länsstyrelsen

Östergötland2020-05-11 07:47

Under det här året ska ett projekt genomföras som ska få fram kunskap om artrikedomen i Östergötlands granskogar. I ett samarbete mellan Länsstyrelsen i Östergötland, Linköpings universitet och fem stora skogsägare i länet ska 36 skogsområden studeras.

– Det saknas kunskap om vilka arter som lever både i de gamla skyddade skogarna och i de olika produktionsskogarna samt vilka som har det extra svårt i dag. Det hoppas vi kunna ta reda på i det här projektet, säger Nicklas Jansson, biolog och projektledare på Länsstyrelsen i Östergötland, i ett pressmeddelande.

Granen står för en allt större andel av arealen. Detta har enligt länsstyrelsen fått konsekvensen att många arter som lever i granskogar är tränga och har svårt att hitta sina livsmiljöer.

En grupp arter som kommer att studeras i projektet är skalbaggar. Två olika typer av insektsfällor kommer att placeras ut i de utvalda skogsområdena för att samla in skalbaggarna. Fällorna, som ska placeras ut i början av maj och sitta ute till mitten av juli, kommer att sättas upp och skötas av två biologistudenter från Linköpings universitet som genomför studien som en del av sitt examensarbete.

– Vi kommer att lära oss om likheter och skillnader i artsammansättningen i skyddad skog respektive produktionsskog, men även vilka och hur många av granbarkborrens fiender som finns i de olika skogarna, säger Nicklas Jansson.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!