Nytt besked: Hoppas ge första sprutan i mellandagarna

Region Östergötland förbereder sig för att kunna vaccinera de första östgötarna mot covid-19 mellan julafton och nyårsafton.

Region Östergötland planerar för att börja vaccinera mot covid-19 mellan julafton och nyårsafton.

Region Östergötland planerar för att börja vaccinera mot covid-19 mellan julafton och nyårsafton.

Foto: Liam McBurney

Östergötland2020-12-18 17:00

Tidigare var det sagt att Östergötland i januari skulle få 30 000 doser för att kunna börja vaccinera framför allt äldre personer i riskgrupper. 

Tidigare i veckan meddelade dock Region Östergötland att troligen endast 15 000 doser kommer att levereras i början av januari. Detta beror på att tillverkarna Pfizer och Biontech inte kan leverera i den takt som tidigare utlovats. Eftersom vaccinet ska ges i två doser kommer i ett första skede 7 500 östgötar att vaccineras. 

Rickard Lundin i den regionala sjukvårdsledningen säger nu dock att de första vaccinsprutorna kan komma att ges redan före årsskiftet.  

– Vi hoppas kunna vaccinera de första östgötarna på särskilda boenden mellan julafton och nyårsafton. Vi vet att det är viktigt att komma i gång med vaccineringen och vi ska kunna starta oavsett när de första vaccindoserna kommer.

Som det ser ut nu kommer Region Östergötland att få en första leverans av vaccinet som räcker till att vaccinera cirka 200 personer i länet. 

– Var i länet vi kommer att börja är inte klart. Det pågår en diskussion med kommunerna. Det hålls ett möte under fredagen. Men så fort vaccinet kommer är vi redo att starta. Jag känner mig trygg med den planering vi har, säger Rickard Lundin.

Region Östergötland räknar med att erbjuda alla östgötar över 18 år vaccin. Det handlar om totalt 370 000 östgötar som ska vaccineras under det första halvåret nästa år. 

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!