Nytt lager vapen i coronakrisen: "Extrem situation"

Region Östergötland ska tillsammans med tre andra regioner bygga upp ett läkemedelslager för att tackla den pågående coronapandemin.

Kaisa Karro.

Kaisa Karro.

Foto: Montage

Östergötland2020-04-19 19:38

Det är regionerna Stockholm, Västra Götaland, Skåne och Östergötland som ska ansvara för projektet. Kostnaden beräknas bli 450 miljoner kronor., något som Svenska Dagbladet rapporterade på söndagen. 

Främst är det läkemedel som används vid intensivvård som ska köpas in. De ska sedan kunna distribueras vidare till hela landet.

Enligt Kaisa Karro (S), ordförande i regionstyrelsen, kommer lagret att bidra till en ökad kapacitet att behandla patienter drabbade av covid-19.

– Just nu befinner vi oss i en extrem situation, med en pandemi som drabbar inte bara Sverige utan hela världen. Därför känns det viktigt att Östergötland tillsammans med de här tre andra regionerna kan gå in i en gemensam uppköpsorganisation och bygga upp det här läkemedelslagret.

– Till syvende och sist handlar det om att säkerställa att patienter får rätt vård, när det gäller. Är man fyra som går ihop får man större muskler.

Finns det någon tidsplan för när lagret kan vara uppbyggt?

– Vi fick det här uppdraget för en eller två veckor sedan. Arbetet är full gång redan nu. Vi har ett nära samarbete med Sveriges kommuner och regioner, SKR.

Kan även andra regioner blir del av projektet framöver?

– Som det ser ut nu är det vi fyra som har tagit på oss att göra det här tillsammans. Men läkemedlen som vi köper in ska komma alla regioner till del.

Är det brist på de här läkemedlen i Östergötland?

– Det är klart att det finns en läkemedelsbrist både nationellt och internationellt just nu. Men jag skulle säga att läget i Östergötland är under kontroll. Det här är något som det jobbas med ständigt.

Kan situationen förvärras framöver?

– I vår särskilda sjukvårdsledning finns det en grupp som endast arbetar med läkemedelsfrågan. Jag upplever att man har god kontroll på situationen.

De här läkemedlen efterfrågas i hela världen, hur svåra är de att få tag i?

– Det är en utmaning som Östergötland delar med resten av regionerna och resten av världen. Men en av fördelarna med att vara fyra regioner som jobbar tillsammans är att vi kan hjälpa varandra.

Bör Sverige ha ett nationellt läkemedelslager i framtiden?

– Just nu är mitt främsta fokus att hantera coronapandemin så bra som möjligt här i Östergötland. Men det är klart att det är en fråga som verkligen har aktualiserats. När vi har tagit oss förbi krisen tror jag att beredskapslager är någonting som vi absolut bör diskutera.

Kaisa Karro, ordförande i regionstyrelsen.
Kaisa Karro, ordförande i regionstyrelsen.
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!