2018 är det ett ollonår i Östergötland och mellersta Sverige. Det innebär att ek- och bokträd producerar mer ollon än vanligt och som en konsekvens av detta kommer mängden vildsvin att öka. Den näringsrika födan bidrar till att suggorna föder fler kultingar. Redan under vintern 2019/2020 kommer ökningen att märkas. Då ökar risken för viltolyckor i trafiken. Även skadorna i skog och mark risker att öka med vildsvinen.
– Ett stort problem för bönderna är skadan på grödor, säger Peter Borring, ordförande i Lantbrukarnas riksförbund.
Det senaste ollonåret inträffade 2016 och nu är det alltså dags igen. En förklaring till detta kan vara sommarens varma klimat. En varm sommar och vår ökar sannolikheten för ett ollonår.
Jägareförbundet i Östergötland har en betydande roll i bekämpningen av vildsvin. Men Leif Thomsen, länskommunikatör på förbundet, är inte orolig. Under de senaste åren har de ökat jaktinsatserna. Därför har mängden vildsvin till och med minskat under det senaste året.
– Vi är förberedda och kommer att öka insatserna mot vildsvinen nästa år, säger Leif Thomsen.
Peter Borring menar dock att det krävs ännu mer insatser för att stoppa vildsvinens framfart.
– Jägareförbundets medlemmar skjuter mer än någonsin men det krävs ytterligare insatser. Markägarna borde få större ansvar och rätten att själva bekämpa vildsvinen, säger Peter Borring.