Brittisk virusvariant upptäckt i Östergötland

Två fall av den brittiska virusvarianten har upptäckts i Östergötland. Det uppger Region Östergötland på onsdagskvällen i ett pressmeddelande.

På onsdagen upptäcktes två fall av det muterade coronaviruset i Östergötland.

På onsdagen upptäcktes två fall av det muterade coronaviruset i Östergötland.

Foto: TT Nyhetsbyrån

Östergötland2020-12-30 18:25

Fyra nya fall av den nya varianten av covid-19 som spridits i Storbritannien har upptäckts i Sverige. Två av dessa rör personer som vistas i Östergötland. Enligt Region Östergötland ska det handla om två av varandra oberoende personer som rest till Sverige från Storbritannien.

Region Östergötland uppger att beskedet från Folkhälsomyndigheten kommit under onsdagseftermiddagen.

Personerna har kontaktats och isolerats och smittspårning har skett.

– Vi har räknat med att den här varianten av viruset skulle dyka upp även i Sverige och i vårt län. Vi hoppas att vi med de åtgärder som vidtagits har brutit smittkedjorna för dessa båda fall, säger smittskyddsläkare Britt Åkerlind i en kommentar.

Den nya varianten av covid-19-viruset har funnits i Storbritannien sedan i september. Varianten tros ha en ökad spridningsförmåga jämfört med andra varianter, men analyser av dess egenskaper pågår fortfarande.

De nya fallen i Sverige har upptäckts i flera olika regioner. Folkhälsomyndigheten har utökat sina analyser efter rapporterna från Storbritannien om det nya viruset. Analyserna görs i samarbete med regionernas kliniska mikrobiologiska laboratorier.

Analyserna har särskilt riktats mot prover från personer som testats positivt efter att ha vistats i Storbritannien, både nyligen och bakåt i tiden.

I ett uttalande på onsdagskvällen säger statsepidemiolog Anders Tegnell:

– Att vi skulle hitta fler fall av den nya virusvarianten var väntat. Det visar att vi har fått genomslag för det utökade analysarbetet och hantering av fallen.

För att fånga upp fler eventuella fall kommer Folkhälsomyndigheten att intensifiera arbetet med de utökade provanalyserna.

– I dagsläget påverkar inte de nya fallen Folkhälsomyndighetens riskbedömning av situationen. Men fynden påminner om vikten av att alla i samhället följer gällande råd och rekommendationer för att minska smittspridningen, säger Tegnell.

Folkhälsomyndigheten uppmanar alla inresande som har vistats i Storbritannien från den 12 december att stanna hemma i minst sju dagar, undvika kontakt med andra så långt det går och att testa sig snarast efter ankomst med uppföljande test fem dagar efter ankomst. Även övriga i hushållet bör stanna hemma i väntan på provsvar.

Den 26 december rapporterade Folkhälsomyndigheten om det första fallet av det nya coronaviruset. Totalt handlar det alltså om fem fall i Sverige.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!