Osäkert virusläge inför helgerna: "Det är lite oroande"

Antalet smittade patienter har börjat öka igen i Östergötland. Biträdande smittskyddsläkare Magnus Roberg tror att det kommer att dröja till i vår innan smittspridningen är under kontroll i länet.

Magnus Roberg är biträdande smittskyddsläkare i Region Östergötland.

Magnus Roberg är biträdande smittskyddsläkare i Region Östergötland.

Foto: Johnny Gustavsson, Julia Djerf, Mostphotos

Östergötland2020-12-15 14:59

På tisdagen vårdades 104 covid-19-patienter på länets tre sjukhus, varav 17 inom intensivvården. Det är det största antalet smittade patienter sedan den 24 november, då 107 personer vårdades på sjukhus i Östergötland för den samhällsfarliga sjukdomen. 

– Vi har befunnit oss i en platåfas när det gäller hur många som varit inlagda, men nu har det ökat lite igen. 

Vilka slutsatser drar du av det?

– Jag drar slutsatsen att smittspridningen fortsätter. Det är en inte allt för djärv hypotes. Det är lite oroande. Nu har vi de kommande helgerna och vi vet inte vad det kommer att få för effekt. Det kommer vi att se först i januari. Men det är svårt att tro att vi får en minskad smittspridning under julen.

Vad krävs för att vi ska slippa en ökad smittspridning i jul?

– Man ska hålla sig till den vanliga krets av människor som man umgås med och inte träffa andra personer. Stora kalas och sammankomster ska undvikas, säger Magnus Roberg. 

Enligt den biträdande smittskyddsläkaren är det svårt att förutse hur smittspridningen kommer att se ut framöver i länet. 

– Den här andra vågen kommer att klinga av, men frågan är om det sker runt jul eller en bit in i januari. Vi kommer att få hjälp framåt våren, då den här typen av luftvägsinfektioner brukar sprida sig mindre. Man börjar vistas utomhus lite mera, säger Roberg och fortsätter: 

– Men den effekten kommer vi inte se förrän i mars och april. Det här håller nog på mer eller mindre under våren. Bortåt april kan det vara under hanterliga former. 

Kommer inte den stundande vaccineringen att påverka smittspridningen?

– Nej, den kommer inte att påverka den andra vågen. Det kan påverka en eventuell smittspridning nästa höst. Man måste komma upp i en ganska stor täckning av befolkningen för att man ska kunna begränsa smittspridningen kraftigt, säger Magnus Roberg och fortsätter: 

– Vi måste komma upp i 50 eller 60 procent av befolkningen som är vaccinerad för att vi ska få bort smittspridningen. Så många hinner vi inte vaccinera till maj, tror jag. 

Magnus Roberg betonar hur viktigt det är att de allmänna råden nu följs. Det gäller inte minst rådet att undvika fysiska kontakter med personer som man vanligen inte lever tillsammans med. 

– Det gäller att bita ihop och att hålla avstånd i första hand. Det är det som vi vet fungerar. 

På måndagen uppgick antalet konstaterat smittade i länet till 10 895 personer. På tisdagen hade den siffran ökat till 11 029 – en ökning med 134 smittade på ett dygn. Det är dock svårt att dra några bestämda slutsatser om hur stor smittspridningen är i länet utifrån hur många som testar positivt. Detta på grund av den begränsade testkapaciteten. 

Ett tecken på att smittan fortfarande sprids är dock, som sagt, att antalet smittade som är i behov av sjukhusvård fortsätter att öka. På Universitetssjukhuset vårdades på tisdagen 53 smittade på vårdavdelning och 12 på iva. På Vrinnevisjukhuset vårdades 26 smittade på vårdavdelning och fem på intensivvårdsavdelningen. På lasarettet i Motala vårdades åtta smittade på vårdavdelning. 

Region Östergötland meddelade på tisdagen att ytterligare tre personer med bekräftad covid-19 har avlidit. Sedan utbrottet började i våras har därmed 342 smittade dött. Under den andra vågen har 88 smittade personer avlidit i Östergötland. 

Smittade i kommunerna

Linköping: 4 513

Norrköping: 3 166

Motala: 953

Mjölby: 715

Finspång: 347

Söderköping: 238

Åtvidaberg: 190

Vadstena: 172

Kinda: 138

Valdemarsvik: 123

Boxholm: 71

Ödeshög: 61

Ydre: 29

Källa: Region Östergötland

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!