Östergötland hårt drabbat av granbarkborren

Torra och varma somrar har gjort att beståndet av granbarkborre ökat explosionsartat. "Det är extremt stora mängder", säger Sara Strandberg från Länsstyrelsen.

En åttatandad granbarkborre i närbild.

En åttatandad granbarkborre i närbild.

Foto: Monika Sunhede/Länsstyrelsen Östergötland

Östergötland2020-05-05 19:00

En helt ny typ av inventering har genomförts för att få bättre koll på populationen av granbarkborren. Via satellitbildsanalyser har man fått fram kartbilder och funnit att 86 av 150 skyddade områden som Länsstyrelsen förvaltar är hårt angripna.

– Den här typen av inventering är mer effektiv och kräver mindre resurser, samtidigt som den har högre träffsäkerhet än våra fältinventeringar, säger Sara Strandberg som är reservatsförvaltare på Länsstyrelsen.

86 av 150 områden har stora angrepp. Det låter mycket.

– Granbarkborren har ökat och vi i Östergötland är av någon anledning hårdare drabbat än många andra län. De torra och varma somrarna har gjort populationen stor. Just nu är det extrema mängder, det var inte den här nivån ens efter stormarna Gudrun och Per, säger Sara Strandberg.

Hon hoppas på en mer normal svensk sommar med mer regn och något svalare temperaturer. Granen mår inte bra av alltför torrt och varmt väder och har svårare att freda sig från angrepp från granbarkborren. Sara Strandberg hoppas att toppen nåddes under 2019 och vill att det i framtiden ska jobbas mer förebyggande.

– Man ska inte ha gran på torra och vindutsatta ställen. Vi måste också ha mer inslag av lövträd och tall, då är det inte alls lika attraktivt för granbarkborren och skogsbeståndet blir mer robust, säger Sara Strandberg. 

Under 2020 kommer fler fällor att placeras ut och fler nyangripna granar kommer att barkas i ett försök att hindra granbarkborrens framfart. Men det är ett styvt jobb.

– Att bekämpa granbarkborren är svårt och det är hela tiden en fin balansgång för att inte göra åtgärder som orsakar större skada än nytta. Eftersom naturreservaten är en så liten andel av länets granskog ger våra åtgärder egentligen ingen effekt på landskapsnivå. Men vi gör så gott vi kan för att försöka dämpa skadeverkningarna på lokal nivå, säger Ulrica Swärd, chef för naturskötselenheten på Länsstyrelsen Östergötland i ett pressmeddelande.

Granbarkborren är en skalbagge som under normala år inte gör någon större skada. Men under torra och varma somrar tar den chansen att angripa granar som inte mår bra.

– Vi är oroade för att rödlistade arter som är knutna till gran ska försvinna, men för privata markägare handlar det såklart också om att man byggt upp ett ekonomiskt kapital som försvinner, säger Sara Strandberg.

Barkning av nyangripen gran i Lorebergs naturreservat 2019. En bekämpningsåtgärd där den döda veden kan lämnas kvar.
Barkning av nyangripen gran i Lorebergs naturreservat 2019. En bekämpningsåtgärd där den döda veden kan lämnas kvar.
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!