Östergötland vill ha Dalarnas vaccin

Om inte Dalarna vill använda Modernas vaccin så tar Östergötland gärna emot doserna. Det meddelar regionstyrelsens ordförande Kaisa Karro (S).

Östergötland är redo att ta emot det vaccin som Dalarna inte vill använda. Det meddelar regionstyrelsens ordförande Kaisa Karro (S),

Östergötland är redo att ta emot det vaccin som Dalarna inte vill använda. Det meddelar regionstyrelsens ordförande Kaisa Karro (S),

Foto: Johnny Gustavsson

Östergötland2021-01-14 08:01

För de flesta tillverkare av covid-19-vaccin gäller den svenska läkemedelsförsäkringen, som kan ge ersättning till dem som drabbas av biverkningar. Så är dock inte fallet med Moderna, vars vaccin nu kommer till Sverige.

Risken för att regionerna därmed ska behöva stå för kostnaderna för eventuella biverkningar har fått flera regioner att tveka inför att använda Modernas vaccin. Det gäller bland annat Dalarna.

Regionstyrelsens ordförande Kaisa Karro (S) säger nu i ett pressmeddelande att Östergötland är redo att ta emot vaccin från Dalarna.

– Det vore betydligt bättre om vaccinet snabbt kommer befolkningen till del än att hålla hyllan varm, säger hon.

Socialminister Lena Hallengren (S) har lovat att staten ska täcka alla eventuella kostnader för biverkningar, vilket hon bekräftade under en pressträff på onsdagen. 

Regionstyrelsens ordförande i Dalarna, Ulf Berg (M), sade då att han inte tänker lita på muntliga besked från regeringen. Men det gör Kaisa Karro.

– Jag känner full tillit och trygghet till regeringens besked som innebär att staten täcker kostnader för eventuella biverkningar. Fokus måste vara att värna liv och hälsa, och det gör vi genom att vaccinera befolkningen så fort som möjligt, säger hon.

Regeringen ska nu ge Kammarkollegiet i uppdrag att komplettera läkemedelsförsäkringen fram till dess att ett formellt regeringsbeslut om ersättning är fattat.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!