Polismördare kräver tidsbestämt straff

Nu kräver även Andreas Axelsson, dömd för polismorden i Malexander, att få sitt livstidsstraff omvandlat till ett tidsbestämt straff.

Även Andreas Axelsson, en av tre dömda för polismorden i Malexander, kräver att få sitt livtidsstraff omvandlat till ett tidsbestämt straff.

Även Andreas Axelsson, en av tre dömda för polismorden i Malexander, kräver att få sitt livtidsstraff omvandlat till ett tidsbestämt straff.

Foto: Leif Hallberg/Expressen

Östergötland2020-01-21 09:48

Så sent som i november förra året beslutade Örebro tingsrätt att omvandla Tony Olssons livstidsstraff till ett tidsbestämt straff på 35 års fängelse. Beslutet har överklagats.

Tony Olsson, som numera heter Byström i efternamn, dömdes i juni år 2000 av Göta hovrätt till livstids fängelse för bland annat mord på två polismän i Malexander och mordförsök på en polisman utanför Kisa. Han dömdes tillsammans med Jackie Arklöv och Andreas Axelsson till lagens strängaste straff – fängelse på livstid.  

Nu har, enligt SVT Småland, även Andreas Axelsson ansökt om att få sitt livstidsstraff omvandlat till ett tidsbestämt straff. Axelssons har tidigare fått avslag på en motsvarande ansökan. Detta trots att Rättsmedicinalverket, RMV, ansåg att risken för återfall i brott av allvarligt slag var låg. Under sin tid i fängelset har Axelsson uppvisat god skötsamhet. Han har fått lämna 200 urinprov och aldrig visat positiv på narkotika. RMV skrev i ett utlåtande att Axelsson tycks "skämmas för sitt agerande" i samband polismorden. 

Örebro tingsrätt kommer nu åter att pröva frågan om Axelsson kan få sitt livstidsstraff omvandlat. Ansökan ska behandlas i en förhandling nu på fredag. 

Jackie Arklöv har vid flera tillfällen ansökt om ett tidsbestämt straff, men hittills fått avslag.

Polismorden i  Malexander begicks den 28 maj 1999 när två poliser sköts ihjäl i samband med en rånarjakt. Axelsson har hävdat att han inte såg när polismännen dödades. 

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!