Positiva signaler från IVA – "Det är ett trendbrott"

Ytterligare tre personer med bekräftad covid-19 har avlidit i länet. Totalt har, sedan coronautbrottet började, 130 smittade personer avlidit i Östergötland.

Britt Åkerlind är smittskyddsläkare i Östergötland.

Britt Åkerlind är smittskyddsläkare i Östergötland.

Foto: Arkiv

Östergötland2020-05-07 14:05

Antalet avlidna i länet under den pågående coronapandemin fortsätter att öka. Enligt Region Östergötland har 130 personer i länet avlidit sedan smittan började spridas. 

Endast tre län i landet har ännu så länge haft fler dödsfall som kopplas till covid-19; Stockholms län, Västra Götalands län samt Södermanland. 

– Siffran över avlidna kommer att stiga ytterligare i länet. Alla som är svårt sjuka nu kommer troligen inte att klara sig, säger Britt Åkerlind, smittskyddsläkare i Östergötland. 

Samtidigt som dödstalen stiger har antalet smittade personer som vårdas på sjukhus i Östergötland börjat minska. Den 15 april, då en topp nåddes, vårdades 131 patienter på länets sjukhus. Sedan dess har antalet patienter på sjukhusen successivt minskat. 

Vid lunchtid på torsdagen vårdades 84 personer på länets tre sjukhus, varav 25 fick intensivvård. På onsdagen vårdades 85 personer på sjukhus i länet, varav 23 fick intensivvård.  

– Vi har färre patienter med covid-19 nu än tidigare. Vi har stadigt haft ett 30-tal patienter som behövt intensivvård. Nu är vi nere på 25 patienter på IVA. Det är ett trendbrott. Samtidigt ser vi att patienter som ligger på vanliga vårdplatser börjat sjunka lite, säger Britt Åkerlind. 

undefined
Utvecklingen från den 20 mars till den 7 maj.

Vad är förklaringen till att färre smittade behöver vård?

– Vi vet inte hur många i samhället som har haft sjukdomen och vi vet inte heller om viruset håller på att försvinna av sig självt. Det gjorde ju till exempel både sars och mers. Vi vet inte om covid-19 kommer tillbaka och vi håller kvar en beredskap för att kunna gå upp igen. Vi monterar inte ner vår vårdkapacitet, säger smittskyddsläkaren. 

I takt med att antalet covid-19-patienter minskar har andra delar inom sjukhusvården börjat återgå till ett mer normalt läge. 

– Vissa delar har kommit i gång igen. Det handlar om lättare åtgärder, som vissa kirurgiska ingrepp, som inte kräver någon eftervård inom slutenvården. 

Får personalen semester i sommar?

– Jag vet att förhandlingar pågår och tror att ett beslut kommer inom en snar framtid. Det ser bättre ut utifrån den här bilden, att det blir lite färre patienter.  

Det fanns på torsdagen totalt 1 610 bekräftade fall av covid-19 i Östergötland. Antalet konstaterade fall är dock ingen säker måttstock på hur många östgötar som verkligen smittats – detta eftersom så få personer testas. 

Britt Åkerlind är smittskyddsläkare i Östergötland.
Britt Åkerlind är smittskyddsläkare i Östergötland.
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!