Regiondirektören: "Det här är långt ifrån över"

Region Östergötland uppgav på tisdagen att ytterligare fem personer med bekräftad covid-19 har avlidit i länet. Samtidigt fortsätter antalet smittade personer som är i behov av sjukhusvård att minska.

Ställföreträdande smittskyddsläkare Jens Raffelsberger och regiondirektör Krister Björkegren vid tisdagens presskonferens.

Ställföreträdande smittskyddsläkare Jens Raffelsberger och regiondirektör Krister Björkegren vid tisdagens presskonferens.

Foto: Pelle Johansson

Östergötland2020-05-19 14:30

På måndagen uppgav Region Östergötland för första gången under lång tid att ingen person med covid-19 avlidit i länet. På tisdagen kom dock ett bakslag när det meddelades att ytterligare fem personer avlidit sedan föregående dag. Totalt sedan utbrottet började har därmed 162 smittade personer avlidit i Östergötland. 

Samtidigt fortsätter antalet smittade personer som är i behov av sjukhusvård att minska. Vid lunchtid på tisdagen vårdades 80 personer på sjukhus, varav 14 i intensivvård.  På måndagen uppgick antalet patienter till 85, varav 14 i intensivvård. 

Vid en presskonferens vid Katastrofmedicinskt centrum i Linköping på tisdagen sade regiondirektör Krister Björkegren att trycket på sjukhusvården är fortsatt högt – även om prognosen säger att antalet patienter kommer att fortsätta att minska. 

– Östergötland drabbades snabbt och hårt av pandemin. Vi har haft enheter som haft mycket att göra. Men vi har samtidigt haft en bra planering, sade Björkegren. 

Enligt regiondirektören kommer sjukvården att ledas i särskild sjukvårdsledning även under sommaren. 

– Pandemin kommer att påverka oss under lång tid framöver. Det här är långt ifrån över. Det gäller att hålla i och att hålla ut, sade Björkegren och uppmanade östgötarna att fortsätta följa Folkhälsomyndighetens rekommendationer.

I takt med att antalet patienter som behöver sjukhusvård för covid-19 successivt minskar räknar regionen med att kunna återuppta en del av den ordinarie vård som har ställts in under de kritiska veckorna när smittspridningen var som störst i länet. Vid lasarettet i Motala har vissa operationer som inte varit akuta redan kunnat genomföras. Inom kort kommer operationer som tidigare ställts in på Universitetssjukhuset i Linköping och Vrinnevisjukhuset i Norrköping att kunna genomföras.

– Den kirurgi som vi börjar med görs utifrån en medicinsk prioritering. Alla akuta operationer har kunnat genomföras under pandemin, sade Rickard Lundin, regional sjukvårdsledare. 

På US vårdades på tisdagen 25 smittade patienter på vårdavdelning och nio i intensivvård. På Vrinnevisjukhuset vårdades 39 på vårdavdelning och fem i intensivvård och på lasarettet i Motala vårdades två patienter på vårdavdelning.

Det fanns på tisdagen totalt 1 852 bekräftade fall av covid-19 i Östergötland.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!