Regionen beställer sprutor inför massvaccinering

Region Östergötland har börjat beställa sprutor och nålar för att kunna inleda massvaccinering mot covid-19 när det finns ett färdigt vaccin. Samtidigt förbereder sig regionen inför en eventuell andra våg.

Närmare 3 700 personer i Östergötland har testat positivt för covid-19.

Närmare 3 700 personer i Östergötland har testat positivt för covid-19.

Foto: Arkivbilder

Östergötland2020-08-05 10:30

På onsdagen rapporterade Sveriges Radio att Region Västernorrland har beställt 400 000 sprutor och nålar för att kunna vaccinera invånarna mot covid-19 när det kommer ett godkänt vaccin.  

– Nu när vi har bättre framförhållning så kan vi försäkra oss om att vi är väl rustade när vaccinationen väl kommer, säger Anders Sylvan, tillförordnad regiondirektör, till P4 Västernorrland

Även i Region Östergötland pågår nu förberedelser inför en massvaccinering.

– Jag vet att det pågår ett arbete med att inventera vad vi har och beställa det som behövs inför en vaccinering. Regionens inköpsavdelning arbetar med det. Men jag kan inte säga hur många sprutor som har beställts, säger Jens Raffelsberger, ställföreträdande smittskyddsläkare i Östergötland. 

När kan ett vaccin börja användas i Östergötland?

– I början av nästa år, kanske. Men det är bara en spekulation, säger Raffelsberger. 

Enligt den ställföreträdande smittskyddsläkaren finns det ännu inga tecken på en andra smittspridningsvåg i Östergötland. Antalet konstaterat smittade fortsätter dock att stiga. Den 23 juli fanns det 3 603 konstaterat smittade i länet. På tisdagen hade den siffran ökat till 3 695 – en ökning med 92 personer på knappt två veckor. 

– Vi har en pandemi med en viss smittspridning i länet. Men alla som arbetar i regionen är på tårna och vi vet vad vi ska göra om smittspridningen tar fart igen. Vi är förberedda på att det kan bli aktuellt att då ställa om vården igen, säger Jens Raffelsberger. 

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!