Regionen fortsatt tveksamma till snabbtester

Nu ska snabbester användas för att hejda pandemin deklarerade regeringen häromdagen. Men smittskyddsläkaren Britt Åkerlind nobbar snabbtester som används av flera andra regioner.

Skåne är en av de regioner som satsat mycket på antigentester (snabbtester) som görs med bomullspinne i näsan, bilden är tagen vid klinisk mikrobiologi vid Skånes Universitetssjukhus i Lund.

Skåne är en av de regioner som satsat mycket på antigentester (snabbtester) som görs med bomullspinne i näsan, bilden är tagen vid klinisk mikrobiologi vid Skånes Universitetssjukhus i Lund.

Foto: Johan Nilsson/TT

Östergötland2020-12-22 20:59

I flera regioner arbetar man aktivt för att införa antigentester, även kallat snabbtester. Liksom PCR-tester tas det i näsan, men svaret kan ges redan efter 15 minuter. Skåne var först ut och har satsat rejält på den typen av tester. Förra veckan införde även Västra Götaland antigentester. 

Den 17 december kom dessutom SKR och regeringen överens om att antigentester kan användas som ett komplement till PCR-testning för att öka testkapaciteten. Då sa företrädare för den särskilda regionala sjukvårdsledningen i Östergötland att man skulle utreda det vidare och invänta ytterligare information, vilket vi tidigare har berättat om

Britt Åkerlind, smittskyddsläkare, är dock fortarande tveksam till den typen av tester. 

– Nu är det så att många av de här antigentesterna, vilket också Folkhälsomyndigheten själv säger, att om du testar så är det troligtvis sant om det är ett positivt svar. Men är det negativt då kan du inte lita på det. Då kan du fortfarande vara positiv och det tycker vi är en begränsning. 

Enligt Folkhälsomyndigheten kan antigentester användas för att snabbt upptäcka och motverka utbrott på äldreboenden och sjukhus. Antigentester kan även användas för att screena hälso- och sjukvårdspersonal och personal inom äldreomsorgen innan ett arbetspass. 

Men Britt Åkerlind berättar att Region Östergötland i stället satsar på att utveckla PCR-testningen. Regionens nyinköpta minimaskiner ska ge snabba svar och på så sätt öka testvolymerna i Östergötland, vilket vi har berättat om tidigare. Enligt Åkerlind har man nu testkört dem en vecka och ser att de ger bra svar om man jämför med de större analysmaskinerna. 

– Provet tas på samma sätt, i näsan men det är en liten maskin som kan stå lokalt. Vi kommer ha dem på de stora sjukhusen respektive vårdcentraler, där tittar vi på vilka som brukar ta prover.

Dessutom har Region Östergötland tecknat ett avtal med ett externt laboratorium som ska ansvara både för provtagning och analys. Beställningen bokas på 1177.se. 

Andra regioner inför antigentester för att prevalensen är så hög, varför gör inte ni likadant?

– Det stämmer att om du tar tio personer så är det sannolikt att åtta av dem är positiva. Då är det lättare att använda de här, då kommer väldigt många bli positiva. Åtta kommer veta att de är positiva och två att de kanske är negativa.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!