Regionen gör sig redo att använda Modernas vaccin

Nästa vecka kommer Region Östergötland att få 500 doser av Modernas vaccin mot covid-19. Under torsdagen kom beskedet som regionen väntat på för att kunna använda doserna.

Modernas vaccin mot covid-19 har godkänts för användning, men omfattas inte av läkemedelsförsäkringen. Rickard Lundin ingår i den regionala sjukvårdsledningen.

Modernas vaccin mot covid-19 har godkänts för användning, men omfattas inte av läkemedelsförsäkringen. Rickard Lundin ingår i den regionala sjukvårdsledningen.

Foto: Arkivbild/Gorm Kallestad/TT

Östergötland2021-01-14 15:00

Till skillnad från Pfizers vaccin omfattas inte Modernas vaccin av den svenska läkemedelsförsäkringen – en försäkring som kan ge ersättning till personer som drabbas av biverkningar. Region Östergötland står snart i begrepp att börja använda Modernas vaccin. 

– Vi har planerat för att börja använda Modernas vaccin. Men vi väntar på besked så att vi säkert vet att frågan om läkemedelsförsäkringen är löst, sade sjukvårdsledare Rickard Lundin, innan beskedet kom på torsdagen. 

Nästa vecka räknar regionen med att få 500 doser av Modernas vaccin och veckan därpå förväntas ytterligare 750 doser. 

– Även Modernas vaccin ska ges i två doser. Vi planerar att använda alla doser i den takt som de levereras så fort vi får ett besked om att läkemedelsförsäkringen gäller, sade Rickard Lundin. 

Nästa vecka räknar regionen dessutom med att 4 000 doser av Pfizers/Biontechs vaccin ska levereras. Regionen planerar att använda samtliga doser utan att spara doser som man tidigare gjort. 

Den pågående vaccinationskampanjen kommer i ett läge där trycket på länets sjukhus är hårt. Antalet smittade patienter har åter börjat öka. 

På onsdagen vårdades 125 smittade patienter på Östergötlands tre sjukhus i Linköping, Norrköping och Motala. På torsdagen hade antalet smittade patienter ökat till 130, varav 19 vårdas inom intensivvården. Det är det hittills högsta (tillsammans med den 28 december, då lika många vårdades) antalet under den pågående andra vågen. 

– Om vi jämför med i våras så verkar det som vi nu är inne i ett mer utdraget förlopp där vi ligger kvar på en hög platå under en längre tid. Vi hoppas att det ska vända snart, men läget är osäkert, säger Rickard Lundin. 

På Universitetssjukhuset vårdades på torsdagen 79 covid-19-patienter, varav elva på iva. På Vrinnevisjukhuset vårdades 41 smittade patienter, varav åtta på intensivvårdsavdelningen. På lasarettet i Motala vårdades tio smittade patienter. 

Region Östergötland meddelade på torsdagen att ytterligare fem personer med bekräftad covid-19 har avlidit i länet. Sedan utbrottet började har därmed 435 smittade patienter avlidit. 

På onsdagen uppgick antalet konstaterat smittade i länet till 16 854 – en ökning med 139 personer på ett dygn.                                      

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!