Regionen: Så många ska vaccineras denna vecka

Denna vecka räknar Region Östergötland med att cirka 4 500 personer i länet ska få sin första spruta mot covid-19.

Rickard Lundin ingår i den regionala sjukvårdsledningen.

Rickard Lundin ingår i den regionala sjukvårdsledningen.

Foto: Arkivbilder

Östergötland2021-01-18 15:42

Enligt Rickard Lundin, som ingår i den regional sjukvårdsledningen, har hittills drygt 6 500 personer i länet fått sin första vaccindos. Denna vecka kommer ytterligare omkring 4 500 personer att vaccineras. 

– Det är främst personer som har hemtjänst eller som får vård- och omsorgsinsatser i hemmet som kommer att vaccineras. 

Förra veckan uppstod problem med bokningen då oväntat många med hemtjänst valde att ringa regionen för att boka tid för vaccinering istället för att boka via nätet. Nu har regionen ändrat rutinerna. 

– Den som har hemtjänst eller får vård och omsorgsinsatser i hemmet kan ringa till den vårdcentral där man är listad för att boka en tid. Vårdcentralen kommer sedan ringa upp för att erbjuda tid. Det kan som mest ta upp till tio dagar innan man blir uppringd, men man slipper ringa flera gånger som det har varit nu, säger Rickard Lundin. 

Under denna vecka kommer regionen även att börja vaccinera viss sjukhuspersonal. Det handlar framför allt om personal inom intensivvården samt på akutmottagningar och pandemiavdelningar. 

– Det är personal som företrädesvis arbetar nära covid-19-patienter som ska vaccineras först, säger Rickard Lundin. 

Till skillnad från en del sjukhus i Region Västra Götaland kommer inte Region Östergötland i detta tidiga skede att låta vaccinera personer som ingår i sjukhusledningen. 

– Vi följer Folkhälsomyndighetens prioriteringsordning och då är det personal som arbetar patientnära som ska vaccineras först. 

Under denna vecka kommer regionen endast att använda Pfizers vaccin. Från och med nästa vecka ska man dock även börja använda Modernas vaccin.  

Antalet smittade patienter på länets sjukhus har åter börjat öka. På söndagen vårdades 119 covid-19-patienter på länets tre sjukhus, varav 14 inom intensivvården. På måndagen hade antalet smittade patienter ökat till 124 – varav 15 vårdas på iva.

På Universitetssjukhuset vårdades på måndagen 72 smittade patienter, varav tio på iva. På Vrinnevisjukhuset vårdades 41 covid-19-patienter, varav fem vårdades inom intensivvården. På lasarettet i Motala vårdades elva smittade patienter. 

Region Östergötland uppgav på måndagen att ytterligare fem personer med bekräftad covid-19 har avlidit i länet. Sedan utbrottet började har därmed 447 smittade personer dött. 

På måndagen meddelade regionen att 17 529 personer konstaterats smittade i länet.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!