Regionen: Så många vaccindoser får länet

Under nästa vecka räknar Region Östergötland med att få 10 750 vaccindoser mot covid-19. Omkring tio procent av de vuxna östgötarna har nu fått den första dosen.

Under nästa vecka får östgötar mellan 77 och 79 år gamla ett brev med information om hur de kan boka tid för vaccination.

Under nästa vecka får östgötar mellan 77 och 79 år gamla ett brev med information om hur de kan boka tid för vaccination.

Foto: Mostphotos

Östergötland2021-03-11 14:15

Ännu så länge har 41 742 personer i Östergötland fått den första dosen vaccin mot covid-19 – vilket motsvarar ungefär 10 procent av befolkningen över 18 år.  17 483 östgötar har även hunnit få sin andra dos. Därmed är 4,4 procent av den vuxna befolkningen i dagsläget fullvaccinerad.

Vaccinationerna av de prioriterade grupperna fortsätter. Under nästa vecka får alla invånare i åldern 77–79 år brev med information om hur de kan boka tid. Veckan därpå planeras det för att östgötar mellan 75 och 76 år ska få motsvarande brev.  

– Vi vill påminna om att man kan boka tid på våra vaccinationscentraler där vi har större kapacitet än på vårdcentralerna, säger Rickard Lundin, som ingår i den regionala sjukvårdsledningen, i ett pressmeddelande. 

Brevutskicken anpassas efter tillgången till vaccin, att åldersspannet blir mindre än tidigare beror på att de åldersgrupper som nu är aktuella är större. 

– Tillgången på tider för vaccination kan fortfarande vara begränsad tidvis och det kan ta några dagar innan man får en tid. Men i takt med vaccinleveranserna kommer det upp nya tider hela tiden, så det är bara att försöka igen, säger Rickard Lundin och fortsätter: 

– Vi vill också poängtera att det finns olika alternativ när det gäller var man ska vaccinera sig. Våra vaccinationscentraler har större kapacitet än på vårdcentralerna, så man kan med fördel boka sin tid där.

Regionen har fortfarande som mål att 370 000 östgötar ska erbjudas vaccineringen under det första halvåret i år. 

Länets vårdcentraler och 1177 Vårdguiden får, enligt regionen, åtskilliga frågor på telefon om vaccinationer, vilket påverkar tillgängligheten för de personer som söker vård.

– Vi vill gärna att man i möjligaste mån försöker boka vaccinationstid digitalt och även söker information om vaccineringen på 1177.se, säger Rickard Lundin.

Under nästa vecka räknar regionen med att få sammanlagt 10 750 vaccindoser mot covid-19 – 5 850 från Pfizer, 2 500 från Moderna samt 2 400 från Astra Zeneca. 

– Vi hoppas att vi ska börja få lite större leveranser i april, säger Rickard Lundin, som även hoppas att ett fjärde vaccin från Johnson & Johnson, som endast ges i en dos, ska bli godkänt för användning inom EU. 

Är det något problem för personalen att hantera fyra olika vaccin samtidigt?

– Nej, vår personal är vana att hantera olika läkemedel samtidigt Varje vaccin har sina egenskaper, men personalen får den utbildning som behövs, säger Rickard Lundin i en intervju.  

Region Östergötland uppgav på torsdagen att antalet smittade patienter som behöver sjukhusvård har ökat. På onsdagen vårdades 54 covid-19-patienter på länets tre sjukhus. På torsdagen hade antalet smittade patienter ökat till 59, varav tio vårdades inom intensivvården. 

På Universitetssjukhuset vårdades på torsdagen 37 smittade patienter, varav fem på iva. På Vrinnevisjukhuset vårdades 20 covid-19-patienter, varav fem på intensivvårdsavdelningen. På lasarettet i Motala vårdades två smittade patienter. 

På onsdagen uppgick antalet personer i länet som hittills testat positivt för covid-19 till 24 209. På onsdagen hade antalet stigit till 24 335 – en ökning med 126 personer på ett dygn. 

Regionen meddelade på torsdagen att ytterligare en person med bekräftad covid-19 har avlidit i länet. Sedan utbrottet började har därmed 594 smittade personer dött. 

Tillgången avgörande

Vaccinerna mot covid-19 kommer att levereras löpande i flera omgångar, och till en början i begränsade volymer. Tillgången till ett vaccin avgör hur snabbt det går att erbjuda vaccination mot covid-19 till fler grupper.

Källa: Folkhälsomyndigheten

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!