Regionen sparar hälften av doserna – trots FHM:s råd

Folkhälsomyndigheten rekommenderar landets regioner att använda alla vaccindoser i den takt som de levereras. Men Region Östergötland väljer att ännu så länge spara hälften av doserna.

Rickard Lundin ingår i den regionala sjukvårdsledningen.

Rickard Lundin ingår i den regionala sjukvårdsledningen.

Foto: Mostphotos, Öst Media

Östergötland2021-01-11 15:38

Den 27 december i fjol inleddes vaccinationen mot covid-19. Sedan dess har omkring 4 200 östgötar – företrädesvis äldre i särskilda boenden – fått sin första vaccindos. 

Pfizers/Biontechs vaccin ska dock ges i två doser med mellan tre och fyra veckors mellanrum. Region Östergötland har därför valt att spara hälften av vaccindoserna så att de som fått den första sprutan säkert även ska få den andra sprutan inom utsatt tid. 

Folkhälsomyndigheten rekommenderar dock regionerna att inte spara på vaccin utan att använda samtliga doser i den takt som de levereras. 

– Man ska definitivt använda det vaccin man har, det finns ingen anledning som det ser ut i dag, att spara vaccin för framtida bruk, utan allt talar för att vi kommer ha löpande leveranser, sade statsepidemiolog Anders Tegnell vid en presskonferens förra veckan. 

Rickard Lundin, som ingår i den regionala sjukvårdsledningen i Region Östergötland, säger dock att regionen ännu så länge planerar att fortsätta att spara vaccin.

– Vi vill känna oss trygga med att vaccinet levereras i den takt som har utlovats så att vi är säkra på att de som fått den första dosen även kan få den andra dosen inom beräknat tidsintervall för att uppnå maximal skyddseffekt av vaccinet. 

Region Östergötland har inte gjort ett unikt val. Flera regioner som Stockholm, Skåne och Västra Götaland har hittills valt att spara vaccin på liknande sätt.  

Denna vecka räknar Region Östergötland med att få 4 000 vaccindoser, vilket alltså med den linje som regionen valt kommer att räcka till 2 000 individer. Även denna vecka kommer framför allt äldre som bor i särskilda boenden att vaccineras. Även personer som har hemtjänst kommer att börja vaccineras denna vecka. 

– Om det blir någon vaccindos över kommer även personal på särskilda boenden och personal inom hemtjänsten att vaccineras, säger Rickard Lundin. 

Landets regioner kom nyligen överens om att viss vårdpersonal ska få coronavaccinet tidigare än planerat. I Skåne började man redan på måndagen att vaccinera personal på akutmottagningar och akutvårdsavdelningar, som exempelvis intensivvården, infektionsavdelningar och ambulansverksamhet. Under tisdagen planerar Stockholm att påbörja sin vaccination av vårdpersonal. 

I Region Östergötland pågår nu en intern diskussion om huruvida viss vårdpersonal ska vaccineras tidigare än planerat. 

– Ett beslut kommer att fattas under tisdagen eller onsdagen, säger Rickard Lundin. 

Ännu finns inga tecken på att den andra vågen är på väg att kulminera i Östergötland. På söndagen uppgav Region Östergötland att 126 smittade patienter vårdades på sjukhus i länet. På måndagen hade antalet ökat till 128, varav 14 fick vård inom intensivvården. Det är den hittills näst högsta noteringen under den andra vågen. Den 28 december vårdades 129 smittade personer på sjukhus.

På Universitetssjukhuset vårdades på måndagen 78 covid-19-patienter. På Vrinnevisjukhuset vårdades 41 och på lasarettet i Motala vårdades nio smittade patienter. 

Region Östergötland uppgav på måndagen att ytterligare tre personer med bekräftad covid-19 har avlidit i länet. Sedan utbrottet började har därmed 418 smittade personer avlidit i Östergötland. 

Sedan pandemin började har 15 903 personer i länet testat positivt för den samhällsfarliga sjukdomen. 

Begränsade volymer

Vaccin mot covid-19 kommer att levereras löpande i flera omgångar, och till en början i begränsade volymer. Tillgången till ett vaccin avgör hur snabbt det går att erbjuda vaccination mot covid-19 till fler grupper.

Den som har störst behov av skydd mot covid-19 ska erbjudas vaccinet före den som löper lägre risk för allvarlig sjukdom och död.

Källa: Folkhälsomyndigheten

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!