Regionen varnar för vaccinbedragare

Denna vecka räknar Region Östergötland med att få drygt 8 000 doser vaccin mot covid-19. Samtidigt varnar regionen för att bedragare kan utnyttja situationen.

Rickard Lundin ingår i den särskilda sjukvårdsledningen.

Rickard Lundin ingår i den särskilda sjukvårdsledningen.

Foto: TT/Arkivbild

Östergötland2021-02-15 14:52

Sveriges Radios Ekot har gjort en enkät som visar att alla landets regioner kommer att erbjuda telefonbokning när den stora gruppen 65 år och äldre börjar vaccineras mot covid-19. 

– Vi vill helst att man bokar tid för vaccination på webbplatsen 1177.se när det är dags. Men det kommer även att gå att boka tid via telefon och man behöver inte digitalt bank-id, säger Rickard Lundin, som ingår i den särskilda sjukvårdsledningen. 

Region Östergötland är fortfarande inne i fas ett, där det nu framför allt är personer med hemtjänst och personal inom den kommunala vården och omsorgen som vaccineras. Förhoppningen är att regionen ska komma i gång med fas två nästa vecka. Under denna fas ska alla som är över 65 erbjudas vaccinering. 

– Men vi kommer att börja med de äldsta först. Personer över 90 år kommer denna vecka att få ett brev med information om hur man bokar tid, säger Lundin. 

Regionen har fått information om att bedragare har ringt upp personer i länet och sagt att de representerar sjukvården. Bedragarna har bett de uppringda personerna att använda bank-id.

– Region Östergötland ringer aldrig till någon och begär att de ska identifiera sig med bank-id, säger Lundin, som uppmanar den som blir uppringd av bedragare att lägga på luren och kontakta polisen. 

Denna vecka räknar regionen med att få 5 850 doser från Pfizer och 2 500 doser från Astra Zeneca. Moderna förväntas inte leverera några doser till länet. 

Hittills har 18 602 personer i Östergötland fått den första dosen vaccin mot den samhällsfarliga sjukdomen. 9 548 personer har även hunnit få den andra dosen.  

På söndagen uppgav Region Östergötland att 62 smittade patienter vårdades på länets tre sjukhus. På måndagen hade antalet covid-19-patienter ökat till 68, varav elva vårdades inom intensivvården. 

På Universitetssjukhuset vårdades på måndagen 40 smittade patienter, varav fem på iva. På Vrinnevisjukhuset vårdades 24 covid-19-patienter, varav sex på intensivvårdsavdelningen. På lasarettet i Motala vårdades fyra smittade patienter. 

Regionen meddelade på måndagen att ytterligare två personer med bekräftad covid-19 har avlidit i länet. Sedan pandemin började har därmed 551 smittade personer avlidit. Under den pågående andra vågen har hittills 297 personer med covid-19 dött. 

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!