Regionens uppmaning: Avboka inte dina vårdbesök

Mönstret är fortfarande tydligt: Många över 70 år avbokar sina vårdbesök. Nu uppmanar Region Östergötland alla som kallas att dyka upp. "Det är viktigt", betonar sjukvårdsledaren Jessica Frisk.

Region Östergötland börjar kunna öppna upp för mer ordinarie vård och fler operationer. "I dagarna har vi till exempel invigt nya ögonoperationsenheten på Vrinnevisjukhuset och får därmed utökade möjligheter att ta hand om patienter", säger Jessica Frisk.

Region Östergötland börjar kunna öppna upp för mer ordinarie vård och fler operationer. "I dagarna har vi till exempel invigt nya ögonoperationsenheten på Vrinnevisjukhuset och får därmed utökade möjligheter att ta hand om patienter", säger Jessica Frisk.

Foto: Jeppe Gustafsson / Henrik Montgomery/TT

Östergötland2020-08-19 15:00

På grund av omorganisationen under coronapandemin har Region Östergötland tvingats ställa in eller skjuta upp många patienters behandling.

– Vi har fortfarande en hel del patienter som har fått vänta som vi måste ta hand om på ett eller annat sätt. Det blir en av höstens stora utmaningar. Men ända sedan i våras har vi försökt se över alla som står i kö så att de inte ska bli sämre i väntan på åtgärd, förklarar Jessica Frisk.

Samtidigt har man under hela pandemin sett att personer över 70 år och i riskgruppen i stor utsträckning själva valt att avboka sina vårdbesök av rädsla för att smittas av covid-19.

Men regionen har lugnande besked för den gruppen och uppmanar nu alla som får en kallelse att dyka upp. 

– Många är kvar i det här att man tillhör riskgruppen och därför ska undvika vården, men vi har ju varit väldigt måna om att ställa om i bland annat väntrummen så att det ska vara säkert att komma även om man är över 70 eller tillhör riskgruppen, Och det är viktigt att man kommer för besvär eller sjukdomar kan förvärras om man får vänta ytterligare, säger Jessica Frisk.

Hon betonar samtidigt att vårdplatsläget i länet har ljusnat. Efter den tuffa våren och en "sommarfas" börjar Region Östergötland alltmer återgå till ordinarie verksamhet – vilket i sin tur betyder gott om vårdplatser.

– Vi kan inte sluta ta hänsyn till corona, men vi kan öka den vanliga verksamheten och det känns jättebra, säger Jessica Frisk.

De senaste sex månaderna har varit mycket speciella för sjukvården som sedan coronautbrottet i mars har fått ställa om stora delar av sin verksamhet för att kunna hantera situationen.

Men efter sommaren börjar läget nu återgå till det normala.

– Vi går över från sommarfas till höstverksamhet och det vi har planerat för har vi också kunnat genomföra. Vi öppnar upp för mer operationer och mer av den ordinarie vården, säger Jessica Frisk.

– Så vårdplatsläget är på totalen gott just nu, fortsätter hon.

På onsdagen meddelade regionen att ytterligare 13 personer har testat positivt för covid-19. Den totala siffran över antalet smittade är nu 3 864.

Åtta personer med covid-19 ligger inne på länets sjukhus, ingen av dem på intensivvårdsavdelning. Inget nytt dödsfall rapporterades under onsdagen. Totalt har 274 personer med bekräftad smitta avlidit i Östergötland.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!