I ett brev till tidningen Jaktjournalen kritiserar ordförande, i Naturskyddsföreningens östgötasektion Göran Toss, och ordförande i Åtvidabergssektionen Barbro Carlberg, hela arrangemanget. Carlberg ifrågasätter den viltvårdande aspekten i det hela och menar att ingen hänsyn tas till hur stark eller svag en art är i ett område.
– Nu är det bara; skjut så många som möjligt och vinn en komradio. Att kalla det viltvård är så cyniskt så man blir tokig, säger hon.
Tävlingen pågår under hela jaktåret, startar därför första augusti och avslutas 15 april. Under den tiden kan jägare samla poäng genom att skjuta vissa poängsatta djur. Ju bättre "jägare" djuret själv är, desto mer poäng ger det. En skjuten rödräv inbringar 120 poäng medan en nötskrika ger 15 poäng.
I sitt brev till Jaktjournalen ifrågasätter företrädarna för länets naturskyddsförening poängsättningen och frågar varför en mård inbringar 90 poäng medan en mink bara 20.
– Är det viktigare att få bort de svenska arterna än att jaga invasiva arter? säger Barbro Carlberg
Personligen anser hon att viltvård är att respektera ekologin i sig.
– Att försöka se till naturens egen balans och inte lägga oss i allt och inte tro att vi ska ta bort allt som eventuellt inkräktar på det vi själva vill ha. För det ju det som det här handlar om, säger hon.
Roger Åström, redaktör för Norrlandsredaktionen på tidningen Jaktjournalen och den som har hand om tävlingen, tar lugnt på kritiken.
– Det finns ett motstånd mot jakt och så har det alltid varit, säger han.
Enligt Åström är grundtanken att jägarna ska kunna dokumentera i tidningen vad de gör under jaktåret och att det ska uppmuntra till viltvård. Enligt hans syn handlar viltvård om att gynna viltarter som är hotade.
– Rävar, minkar, mård, kråk- och måsfåglar, de jagar året runt. De bryr det sig inte om vilken sällsynt art de tar ihjäl. Jakten gynnar viltarter som är hotade och jägarna gör en stor viltvårdsinsats, så är det bara.
Handlar det inte om att jägarna vill ha viltet för sig själva och slippa konkurrens?
– Den missuppfattningen finns också. De jägare som håller undan lite rovdjur på markerna, de gynnar alla viltarter, säger han.
Roger Åström tycker att frågan om en art är stark eller svag är irrelevant.
– Vi jagar de djur som det enligt lag är jakttid på.
För naturskyddsföreningen i Östergötland är det ingen förklaring som håller.
"En reglering ska inte ske självpåtaget av en tidning som ser allt från jägarnas egennytta och helt missat naturens eget system. Arterna balanseras genom att när bytesdjuren minskar i antal, minskar också mängden predatorer och vice versa", skriver de i sitt brev.