Hittills har Region Östergötland varit återhållsamma med statistik som visar åldern på de personer i Östergötland som avlidit med diagnosen covid-19. Men i veckan togs siffrorna fram på vår begäran.
Dödstalen var som högst mellan 5 april och 5 maj. Av de 261 som avlidit med bekräftad covid-19 hade 127 personer dött under den månaden. Flest antal avlidna under hela pandemin finns i åldersgruppen 80–89 där 98 personer har registrerats hos smittskyddsenheten i Östergötland. 84 personer var över 90 år. I gruppen 70–79 år har 53 personer avlidit. I åldern 60–69 har 17 avlidna registrerats. Av de avlidna var sex personer mellan 50 och 59 år och tre var under 50 år. Regionen vill inte uppge några närmare uppgifter om de personer som var under 50 år för att minska risken att de ska bli identifierade.
Britt Åkerlind, smittskyddsläkare i regionens särskilda sjukvårdsledning, är den som presenterar siffrorna:
– Sjukligheten finns bland de äldre med bakomliggande sjukdomar. Främsta kända dödsorsaken är allvarlig sjukdom.
När det gäller antal smittade som den 28 juli var 3 630 bekräftade fall är siffrorna det omvända, fallen är få i de äldre åldersgrupperna. Siffrorna som anges är ungefärliga eftersom de uppdateras regelbundet. Den yngsta som fått diagnosen är elva år och den äldsta 106 år. De flesta fallen finns i åldersgrupperna 40–49 respektive 50–59. I båda grupperna finns drygt 600 fall registrerade. Bland personer 30–39 år finns 500 personer, tätt följt av gruppen 20–29 med 480 fall. I gruppen med personer 10–19 år finns 200 fall registrerade, 380 personer är 60– 69 år, 300 är 70– 79 och 300 personer i åldern 80–89 år. I gruppen 90-plus har 150 personer fått diagnosen.
Värt att notera är att åldersintervallerna visar det totala antalet som fått smitta bekräftad under pandemin. Till en början gjordes testerna mer selektivt, då provtogs patienter med svårare symptom, riskgrupper och sjukvårdspersonal i första hand. Sedan början av juni har regionen utökat testningen så att även allmänhet med milda symptom ska kunna provtas, bland annat genom egen tidsbokning genom att logga in på "Mina sidor" på 1177 Vårdguiden.
– Vi ser att de yngre grupperna ökar. De är hemma, inte jättesjuka men är jätteduktiga på att gå in på nätet och boka in tid för provtagning, säger Britt Åkerlind.
Är siffrorna förväntade?
– Ja, jag kan titta på siffrorna och förstå varför de ser ut så.
I åldern 10–19 finns 200 fall, vad kan du säga om dem?
– I den övre delen är det många studenter, det blev ganska påtagligt ett tag. Jag tror många av dem har testat sig och då blir det många. Tittar man på vilka som sjukhusvårdats är det inte alls de här åldersgrupperna. De är lindrigt sjuka och hemma.
Är det nåt annat du reagerar på?
– Bara att siffrorna nog inte talar om verkligheten, det beror på vilka som provtas och av vilken anledning. Man kan ändå säga att smittan finns i alla åldersgrupper så det är definitivt en samhällssmitta.
Kan ni se några kopplingarna till bostadsområden i länet?
– Vi kan säkert se det i vårt smittskyddssystem men jag har inte sett någon anledning till att göra det, speciellt när vi har störst bekymmer med svår sjukdom på äldreboendena.
Fotnot: Data för avlidna i hemmet/särskilt boende kommer från Skatteverkets folkbokföringsdatabas och uppdateras inte lika ofta som rapporteringen från regionens journalsystem.