Så ska vårdpersonalen kompenseras

Region Östergötland har en plan för att kompensera medarbetare som inte kan få fyra veckors sammanhängande semester.

Nu finns ett förslagspaket om hur Region Östergötland ska kompensera sina anställda som snuvas på sammanhängande semester i år.

Nu finns ett förslagspaket om hur Region Östergötland ska kompensera sina anställda som snuvas på sammanhängande semester i år.

Foto: Mostphotos

Östergötland2020-06-02 13:28

Regionen presenterade på tisdagen ett paket för att kompensera anställda som inte kan få lagstadgade fyra veckors sammanhängande ledighet under perioden juni till augusti i år. 

Belastningen för vården har varit, och är fortfarande, stort. Därför blir det bara tre veckors sammanhållen semester för vissa.

I nästa vecka väntas Region Östergötland fatta beslut om flera satsningar för anställda.

De som måste flytta den fjärde veckan till i höst föreslås få en extra kompensation på 1 600 kronor per dag, utöver den extra ersättning som regleras i kollektivavtalet.

– Jag har full förståelse för att de medarbetare som tvingas skjuta på sin fjärde semestervecka till i höst är besvikna. Därför inför vi en extra kompensation för varje framskjuten semesterdag, säger regionrådet Alexander Höglund (L), 1:e vice ordförande i regionstyrelsen.

Men även en särskild "gåva" finns med som förslag till regionstyrelsen. Den föreslås bli 500 kronor, skulle tillfalla samtliga regionens medarbetare och ska, enligt Eva Andersson (S), ordförande i regionutvecklingsnämnden, ses som en symbolisk gest och tecken på uppskattning.

– Många kommer i år att semestra på hemmaplan och tanken är att gåvorna ska väljas så att de gynnar det lokala näringslivet. Det kan exempelvis handla om närproducerad mat eller upplevelser av olika slag. 

I paketet till medarbetarna finns också förslaget att höja friskvårdsbidraget från och med 1 juli 2020 med 1 500 kronor till 3 500 kr per medarbetare och år. 

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!