Så undviker du köer vid coronatestet

Många östgötar vill just nu låta sig testas för coronaviruset. Smittskyddsläkare Britt Åkerlind säger dock att det är viktigt att endast personer med symtom testas.

Britt Åkerlind är smittskyddsläkare i Östergötland.

Britt Åkerlind är smittskyddsläkare i Östergötland.

Foto: Arkivbild

Östergötland2020-06-12 15:19

Omkring 500 personer i Östergötland provtas nu varje dag för covid-19. 

– Intresset är stort för att låta sig testas. För inte så länge sedan testade vi 150 personer per dag, men nu är det uppe i 500 per dag, säger smittskyddsläkare Britt Åkerlind. 

Problemet är dock att även personer som inte har några som helst symtom vill testa sig. 

– Det är bara personer som har symtom som det finns anledning att testa. Att testa en person som är helt symtomfri ger ingenting. Det är bara ett slöseri med skattemedel, säger Åkerlind.  

Förekommer det att personer som inte har symtom låter sig testas?

– Ja, tyvärr. 

Smittskyddsläkaren säger att det har uppstått en del köer där tester genomförs på Universitetssjukhuset och Vrinnevisjukhuset. Dessutom har det uppstått onödiga väntetider när människor med endast lindriga symtom ringer till sina vårdcentraler för att boka in en tid för provtagning. 

– Vårt budskap till den som endast har milda symtom är att gå in på 1177.se och klicka sig vidare till sin vårdcentral. Där kan man fylla i ett webbformulär. För personer som har allvarligare symtom och som kanske varit sjuka i en vecka är det bättre att ringa direkt till vårdcentralen, säger Britt Åkerlind. 

Antalet covid-19-patienter som är i behov av sjukhusvård fortsätter att minska. På fredagen vårdades 42 personer i länet på sjukhus, varav 13 inom intensivvården. Det ska jämföras med de 54 patienter (varav 14 inom intensivvården) som på torsdagen vårdades på sjukhus. 

På Universitetssjukhuset vårdades på fredagen 16 personer på vårdavdelning och nio personer på intensivvårdsavdelningen. På Vrinnevisjukhuset vårdades 11 smittade patienter på vårdavdelning och fyra inom intensivvården. PÅ lasarettet i Motala vårdades två patienter. 

Region Östergötland uppger att ytterligare fyra smittade personer har avlidit i länet. Sedan utbrottet började har därmed 214 personer med bekräftad covid-19 avlidit i Östergötland.

– Jag vill åter mana alla att tänka på att hålla den sociala distansen. Det gäller även om det är varmt och skönt ute, säger Britt Åkerlind. 

I takt med att fler provtas får länet även allt fler konstaterade fall av covid-19. På fredagen uppgick antalet bekräftade fall i länet till 2 545, en ökning med 60 fall sedan torsdagen. 622 patienter som vårdats för sjukdomen har skrivits ut. 

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!