På tisdagen varnade smittskyddsläkare Britt Åkerlind att Östergötland kan drabbas av en tredje smittspridningsvåg. Frågan är om inte den tredje vågen redan är här.
Enligt statistik från Region Östergötland testade 810 personer i länet positivt för covid-19 under vecka sex. Under förra veckan, vecka åtta, testade 908 personer positivt för den samhällsfarliga sjukdomen, vilket motsvarar en ökning av antalet smittade med cirka tolv procent på två veckor.
I Stockholm har den procentuella ökningen av antalet smittade varit ännu större och där slog regionledningen på onsdagen fast att det är fråga om en tredje våg, som innebär att även antalet smittade som är i behov av sjukhusvård ökar.
Trenden i Östergötland, som under hela pandemin har legat steget efter Stockholm i utvecklingen, ser ut att hålla i sig. Hittills under denna vecka, från måndag till och med onsdag, har 638 östgötar fått besked om att de har smittats.
Smittskyddsläkare Britt Åkerlind anser dock inte att det går att säga att Östergötland nu befinner sig i en tredje våg.
– Jag tycker inte att vi kan säga det riktigt, även om det inte är självklart hur man ska definiera vad som är en ny våg. Vi ser ännu ingen påtaglig ökning av antalet inneliggande patienter.
Faktum är att antalet smittade personer som är i behov av sjukhusvård i länet minskade från 66 på tisdagen till 64 på onsdagen. Samtidigt ökade dock antalet smittade intensivvårdspatienter från 12 på tisdagen till 14 på onsdagen.
– Vi befinner oss fortfarande i en platåfas, säger smittskyddsläkaren.
På Universitetssjukhuset vårdades på onsdagen 39 covid-19-patienter, varav tio på iva. På Vrinnevisjukhuset vårdades 23 smittade personer, varav fyra på intensivvårdsavdelningen. På lasarettet i Motala vårdades två covid-19-patienter.
Varje dag låter mellan 750 och 1 200 östgötar testa sig för covid-19. Andelen som får ett positivt provsvar har under de senaste veckorna legat på mellan tio och tolv procent.
–På tisdagen var vi uppe på 14 procent och i dag (läs på onsdagen) låg andelen som testade positivt på 13,5 procent, säger Britt Åkerlind.
Den brittiska virusvarianten fortsätter att sprida sig i landet. Enligt Britt Åkerlind finns det uppgifter som tyder på att 17 procent av dem som testar positivt i länet har den brittiska mutationen.
– Men det är bara ett urval av alla positiva provsvar som analyseras, så uppgiften är osäker. Men den brittiska virusvarianten är väl etablerad i hela landet och den finns i Östergötland. Vi misstänker att den sprider sig lättare än den ursprungliga varianten.
Britt Åkerlind säger sig ha förståelse för att många östgötar börjar tröttna på att följa de allmänna rekommendationerna som så påtagligt påverkar det sociala livet.
– Men det är viktigt att fortsätta att hålla i. Vi ser att vaccinerna har effekt då det inte är lika många som tillhör de sköraste grupperna som insjuknar.