Sjukvårdsledaren: "Jag förstår att man hajar till"

Region Östergötland meddelade på fredagen att ytterligare nio personer med covid-19 har avlidit i länet. Regionen kommer inom kort att börja med antikroppstester för att få en bättre bild av smittspridningen.

Rickard Lundin är regional sjukvårdsledare.

Rickard Lundin är regional sjukvårdsledare.

Foto: Mostphotos, Johnny Gustavsson

Östergötland2020-05-08 14:04

Ytterligare nio personer i länet med bekräftad covid-19 har alltså avlidit. Bara under den senaste veckan har 28 smittade personer dött. Totalt, sedan utbrottet började, har 139 personer med covid-19 avlidit i Östergötland. 

– Jag förstår att man hajar till när man ser att ytterligare nio personer har avlidit. Och jag förstår att många undrar när en avmattning kommer. Allting hänger på hur smittan fortsätter att spridas och om den drabbar de grupper som är skörast, säger den regionala sjukvårdsledaren Rickard Lundin och fortsätter: 

– Att vi får högre dödstal vissa dagar är beklagligt. Men tyvärr är det så händelseutvecklingen ser ut. 

Vid lunchtid på fredagen vårdades 85 personer i Östergötland isolerade på sjukhus, varav 24 fick intensivvård. Siffran över antalet personer som är i behov av sjukhusvård har under veckan pendlat mellan 84 och 97 personer. 

På Universitetssjukhuset vårdades på fredagen 37 patienter på vårdavdelning och 15 i intensivvård. På Vrinnevisjukhuset i Norrköping vårdades 18 på vårdavdelning och nio i intensivvård och på lasarettet i Motala vårdades sex patienter på vårdavdelning.

undefined
Utvecklingen från den 20 mars till den 8 maj. Siffran 97 från den 5 maj ska enligt regionen revideras ner.

Inom kort kommer Region Östergötland att börja göra antikroppstester på vissa utvalda grupper. Testerna görs bland annat för att det ska vara möjligt att ta reda på hur många som har haft sjukdomen och för att kunna skapa en bild av hur utbredd smittan är.  

– I dagsläget har vi ingen fastställd evidens för att man är immun om man har antikroppar mot coronaviruset. Men vi vill bland annat göra tester på vissa äldreboenden för att få en bild av hur smittan har spridits. Vi har inte materiel och kapacitet att testa alla, säger Rickard Lundin. 

När kommer sjukvården igång med antikroppstester i länet?

– Vi håller på att förbereda inför det här. Det kommer att ske inom en snar framtid.

En av många oönskade effekter av den pågående coronapandemin är att färre personer än vanligt söker vård vid till exempel allvarliga hjärtbesvär eller tecken på stroke. Rickard Lundin uppmanar alla som har akuta symtom att genast kontakta sjukvården på 112. 

– Man ska inte dra sig för att söka vård av rädsla för covid-19 eller av rädsla för att vården inte har kapacitet att hantera fler patienter. Hela vår planering innebär att vi ska kunna erbjuda vård som inte kan vänta. 

Vad är förklaringen till att färre vänder sig till sjukvården?

– Det kan finnas flera anledningar. Man kan vara rädd för att bli smittad på våra sjukhus. Men vi har separerade flöden och vår personal vet hur man använder skyddsutrustning. Är det någonstans man ska känna sig trygg så är det på ett sjukhus, säger Lundin och fortsätter: 

– Vi har kapacitet att ta hand om patienter som har ett sjukvårdsbehov. Man ska inte vara rädd för att belasta oss i onödan. Vi vill inte att covid-19 ska uppfattas som att det tränger bort vanliga patienter.

Det fanns på fredagen totalt 1 640 bekräftade fall av covid-19 i Östergötland.

Östergötland är fortfarande ett av de län i landet som har flest konstaterat smittade i förhållande till invånarantalet. På torsdagen var 334,1 per 100 000 invånare i länet konstaterat smittade. Endast Stockholms län, Örebro län samt Södermanland har fler konstaterat smittade i förhållande till folkmängden, enligt uppgifter från Folkhälsomyndigheten. 

Så stor är dödligheten

Uppskattningarna när det gäller dödlighet är fortfarande osäkra för covid-19. WHO uppskattar i dagsläget att dödligheten är 1–2 procent av de redan infekterade. Den siffran baseras på internationella studier. 

Källa: Folkhälsomyndigheten

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!