Sjukvårdsledaren: "På vissa avdelningar är det tungt"

Ytterligare sex personer med bekräftad covid-19 har avlidit i länet. Samtidigt har dock antalet personer som är i behov av intensivvård börjat minska.

Smittskyddsläkare Britt Åkerlind och den regionala sjukvårdsledaren Rickard Lundin under tisdagens presskonferens.

Smittskyddsläkare Britt Åkerlind och den regionala sjukvårdsledaren Rickard Lundin under tisdagens presskonferens.

Foto: JOHNNY GUSTAVSSON

Östergötland2020-05-05 14:23

Region Östergötland uppgav på tisdagen att ytterligare sex smittade personer har avlidit i länet. Totalt sedan utbrottet började har 122 personer i Östergötland med covid-19 avlidit.  

Vid lunchtid på tisdagen vårdades 97 smittade personer på länets tre sjukhus. 28 av dem vårdades på intensivvårdsavdelning.  

– Siffran 97 är något för hög i dag, vilket beror på datatekniska saker. När patienterna byter från IVA till en vårdavdelning så tas siffran bort på ett ställe men inte på det andra. Siffran 97 kommer att revideras, sade smittskyddsläkare Britt Åkerlind vid en presskonferens på Katastrofmedicinskt centrum i Linköping på tisdagen. 

undefined
Utvecklingen från den 20 mars till den 5 maj. Regionen påpekar dock att den senaste siffran kommer revideras nedåt.

Kurvan över antalet smittade personer i länet som behöver sjukhusvård har börjat sjunka något. 

– Vi har en sakta sjunkande tendens. Även om vi fortfarande har ett hårt tryck på sjukhusvården. Det är ett tungt arbete, men vi ser ändå en liten lättnad, sade Åkerlind och fortsatte: 

– Ska vi hålla i vår svaga, nedåtgående trend så är det våra vanliga råd om att tvätta händerna, hålla avstånd och vara hemma om man är sjuk, som gäller.

Den regionala sjukvårdsledaren Rickard Lundin uppgav att regionen har börjat planera inför den kommande semesterperioden. 

– Vi står inför en sommarperiod som brukar vara tuff för oss inom sjukvården. Vi håller nu på med semesterplanering tillsammans med våra fackliga företrädare. Det är en dialog som pågår. På vissa avdelningar är det tungt. Vi har många intensivvårdspatienter, sade Lundin och fortsatte: 

– Jag vill passa på att tacka vår personal som gör sitt yttersta i alla vårdmöten.  Vi är grymt imponerad av allt arbete som görs. 

Britt Åkerlind fick i samband med presskonferensen frågan om vi nu närmar oss flockimmunitet i Östergötland. 

– Det är en svår fråga eftersom det här är en helt ny infektion. Flockimmunitet kan vara väldigt olika beroende på vilka virus man pratar om. 80 procent måste kanske ha haft sjukdomen innan man börja prata om att man blir skyddad av flocken. 

Det kan snart bli aktuellt att börja med antikroppstester i länet för att undersöka hur många som haft sjukdomen. 

– Vi hoppas det ska komma i gång så snart som möjligt. Men problemet är att vi inte kan säga att man är immun om man har antikroppar, sade Åkerlind. 

Det fanns på tisdagen totalt 1 559 bekräftade fall av covid-19 i Östergötland.

Britt Åkerlind, smittskyddsläkare, säger att antalet personer som nehöver sjukhusvård minskar i länet.
Britt Åkerlind, smittskyddsläkare, säger att antalet personer som nehöver sjukhusvård minskar i länet.
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!