Skyddsjakten avslutad: Varg fälld

En vargtik har under torsdagsmorgonen fällts vid Långbogenreviret, mellan Borensberg och Finspång. Därmed avslutas skyddsjakten på varg som startade den 11 juni. Det meddelar Länsstyrelsen Östergötland.

En vargtik fälldes under torsdagsmorgonen vid Långbogenreviret, som ligger mellan Borensberg och Finspång.

En vargtik fälldes under torsdagsmorgonen vid Långbogenreviret, som ligger mellan Borensberg och Finspång.

Foto: Junge, Heiko TT

Östergötland2020-07-09 11:50

Den 11 juni tog länsstyrelsen beslut om skyddsjakt för att skjuta en varg vid Långbogenreviret, med undantag för en vuxen varg i sällskap med årsvalpar - som med stor sannolikhet finns i området. Skyddsjakten inleddes efter att två kvigor dödats i juni. Den 6 juli ska ytterligare en attack på nötdjur ha inträffat i området.

– Då var det sex kor med varsin kalv som flytt i panik från sin hage, av spåren att döma. Man såg även att det befunnit sig en varg i hagen, säger Fredrik Näsman, vilthandläggare, Länsstyrelsen Östergötland.

Tidigt på morgonen 9 juli fick länsstyrelsen rapporter om att en varg fällts vid Långbogenreviret, mellan sjön Långbogen och Stensjön. Vargen var en tik på 40,9 kilogram. Djuret bedöms vara en fjolårsvarg och visar inga tecken på att vara digivande, enligt Länsstyrelsen Östergötland.

Sedan 2017/18 har ett vargpar bosatt sig i området, vilket var det första vargparet att etablera sig i länet i modern tid. Paret fick sju ungar 2019 men det är oklart hur många av dessa som bor kvar eller om någon av dessa legat bakom nötdjursattackerna.

– Vi har inte kunnat säkra DNA från platsen så vi vet inte vilken individ det var, säger Fredrik Näsman.

Vad krävs för att det ska bli ytterligare skyddsjakt på varg i området?

– Det kommer inte att bli ytterligare skyddsjakt om det inte händer något mer. Nu hoppas vi att det lugnar ner sig i och med det här

Karta: Långbogen
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!