Gustafsson efterträder Sofia Sjöström som sedan årsskiftet gått över till samma roll i Södermanland.
Johan Gustafsson kommer närmast från rollen som slöseriombudsman på Skattebetalarnas förening.
Vi börjar där, vad innebär slöseriombudsman?
– Slöseriombudsmannen granskar vad vi får för våra skattepengar och uppmärksammar när politiker och andra makthavare slösar. I Östergötland kritiserade jag Linköpings simhall när den budgeterades till en miljard. Likaså den stora Tekniska verken-skylten vid E4, som kostade skattebetalarna 3,6 miljoner. I Norrköping hade man en Marvelutställning för tolv miljoner, som inte så många besökte, och i Motala sänkte kommunen värmen på äldreboenden samtidigt som man köpte speedwayanläggningen för 4,2 miljoner.
Vilka står bakom Skattebetalarnas förening?
– Det är en medlemsorganisation med 45 000 medlemmar, privatpersoner som brinner för att skattepengar ska gå till rätt saker.
Johan Gustafsson är född och uppvuxen i Linköping, men har inte bott i länet sedan avslutade pol mag-studierna i nationalekonomi och statsvetenskap på Linköpings universitet. Sedan dess har han bland annat också jobbat fem år för Europaparlamentarikern Christofer Fjellner (M) i Bryssel.
Vad vet du om det östgötska näringslivet?
– Att det är ett starkt, dynamiskt näringsliv med många innovativa teknikföretag, startups på Mjärdevi och en del industri. Väderstad är ett bra exempel på ett kul östgötskt företag.
Vad lockar dig med det nya jobbet?
– Det är jättekul att hjälpa näringslivet att göra sin röst hörd. Företagen är viktiga för hela Sverige. För dem som jobbar i dem, men också för att sjukvård och skolor ska fungera. Det är ju från näringslivet skattepengarna kommer från början, från företag och från människor som jobbar. När allt går bra kanske man inte tänker så mycket på företagen, men när det knakar i fogarna så förstår folk hur viktiga de är för att samhället ska fungera.
Gör ni några satsningar med anledning av coronakrisen?
– Svenskt näringsliv har tagit fram förslag på ett stort åtgärdspaket som regeringen och andra beslutsfattare kan genomföra för att underlätta för företagen under krisen. Men också förslag på åtgärder för att få igång Sverige när krisen har släppt. Nu handlar det om att överleva, men om några veckor handlar det om att kickstarta Sverige.
Johan Gustafsson började sitt nya jobb 4 maj.