SMHI varnar – för plötslig ishalka

SMHI går ut med en klass 1-varning för plötslig ishalka. "Det kan bli väldigt halt på vägarna", säger Jon Jörpeland, meteorolog på SMHI.

SMHI varnar för halka på vägarna.

SMHI varnar för halka på vägarna.

Foto: Johan Nilsson/Terje Pedersen/TT/arkiv

Östergötland2018-12-24 12:59

Det är ett nederbördsområde som väntas dra in över Östergötland under natten och juldagsmorgonen som ställer till det.

– Temperaturerna kommer att stiga upp på plussidan vilket gör att nederbörden väntas falla som regn. När den träffar kalla vägytor kan det frysa på väldigt snabbt. Därför är det bra om man är extra uppmärksam i trafiken, säger Jon Jörpeland.

Klass 1 är lägst i skalan bland SMHI:s halkvarningar och innebär "vissa risker för allmänheten och störningar för en del samhällsfunktioner".

– Det finns en ännu kraftigare varning som vi kan gå ut med (klass 2, reds anm), men nu handlar det om en mer allmän risk för halka på vägarna, säger Jon Jörpeland.

Inga större omslag i vädret väntas dock under julaftonsdagen.

– Om man ser till eftermiddagen blir det inga jättestora förändringar. Men det blir det mer mulet till kvällen i samband med att det här nederbördsområdet närmar sig. När det lämnar Östergötland i morgon spricker det upp och blir en del sol.

Någon ny snö är det inte läge att ställa in sig på. Klart till halvklart och fortsatta plusgrader är prognosen för länet.

– Även under annandagen ser det ut att kunna bli vissa solchanser, Jon Jörpeland.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!