Regionen har beredskap för ökad smittspridning

I Region Östergötland finns ännu inga tecken på att länet kan vara på väg att drabbas av en tredje smittspridningsvåg. Men Magnus Roberg, biträdande smittskyddsläkare, säger att regionen har beredskap för att antalet smittade patienter kan öka.

Magnus Roberg är biträdande smittskyddsläkare i Östergötland.

Magnus Roberg är biträdande smittskyddsläkare i Östergötland.

Foto: Arkivbild/TT

Östergötland2021-02-18 11:57

I flera regioner i Sverige har smittspridningen ökat under den senaste tiden – bland annat i Västerbotten, Västra Götaland och Stockholm. I Region Stockholm ser minskningen av antalet covidpatienter på regionens sjukhus ut att nu ha stannat av.

I Östergötland ses dock ännu inga tecken på att smittspridningen är på väg att ta ny fart. Kurvan över antalet smittade patienter som är i behov av sjukhusvård har långsamt sjunkit. 

– Vi ser inga tecken på en ökad smittspridning i Östergötland. Vi har kanske en antydan till en minskad takt i nedgången, men ännu så länge har vi inte sett det fenomen som vi ser i andra regioner, säger Magnus Roberg, biträdande smittskyddsläkare i Region Östergötland.  

Tidigare under pandemin har Region Östergötland legat någon eller ett par veckor efter Stockholm när det gäller smittspridningstaken. 

– Vi har en beredskap för att smittspridningen skulle kunna öka här också, men ännu så länge har vi inte sett det. 

Vad innebär det att regionen har beredskap för en ökad smittspridning?

– Vi ser över tillgången på vårdplatser. Om smittspridningen ökar brukar vi se en effekt efter en till två veckor i form av fler inläggningar på våra sjukhus. 

Varje dag låter omkring 700 östgötar testa sig för covid-19. 

– Andelen positiva provsvar har inte ökat, utan ligger nu på elva procent. Under den senaste tiden har den andelen legat på mellan 10 och 15 procent, säger Magnus Roberg. 

Så länge smittar man

Smittsamheten av covid-19 är sannolikt störst i anslutning till insjuknandet och i början av sjukdomsförloppet. Stanna hemma i minst sju dagar efter att du insjuknade, du ska även ha varit feberfri i två dagar och tydligt känna dig bättre för att anses vara smittfri.

Har du vårdats på sjukhus tar det längre tid att bli smittfri och har du som symtomfri provtagits kan du bedömas som smittfri först sju dagar efter positivt prov, om du inte insjuknar.

Källa: Folkhälsomyndigheten

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!