Smittskyddsläkaren: "Fira semester hemma!"

Smittskyddsläkare Britt Åkerlind uppmanar östgötarna att undvika långa semesterresor i sommar. Detta för att förhindra att smittsperidningen tar ny fart.

Britt Åkerlind är smittskyddsläkare i Östergötland.

Britt Åkerlind är smittskyddsläkare i Östergötland.

Foto: Arkivbilder

Östergötland2020-06-01 13:30

Vid lunchtid på måndagen uppgav Region Östergötland att ytterligare två personer med bekräftad covid-19 har avlidit i länet. Totalt har därmed 194 personer med covid-19 avlidit i Östergötland sedan utbrottet började. 

Samtidigt fortsätter antalet smittade som behöver sjukhusvård att minska. På måndagen vårdades 50 smittade personer på länets sjukhus, varav tio i intensivvård. På söndagen uppgick antalet personer som vårdades på sjukhus till 52, varav nio fick intensivvård. 

När trycket var som störst på sjukhusvården, den 7 april, vårdades 134 personer på sjukhus i Östergötland, varav 24 i intensivvård. 

– Vi ser en sakta nedgång av antalet patienter och vi hoppas att det är en spegling av att smittspridningen har dämpats i länet. I en del andra håll i landet har vi sett tecken på att smittspridningen kanske har ökat något igen, men ännu så länge har vi inte sett några liknande tendenser i Östergötland, säger smittskyddsläkare Britt Åkerlind.  

Smittskyddsläkaren fortsätter dock att uppmana östgötarna att följa Folkhälsomyndighetens rekommendationer; inte minst den om att hålla den fysiska distansen vid sociala kontakter.

– Vi närmare oss snart en period när många av oss ska ha semester. Det är viktigt att vi då alla fortsätter att följa rekommendationerna, säger Britt Åkerlind. 

Har du något tips till dem som snart går på semester?

 – Att fira semester lokalt kan vara en bra idé och därmed undvika långa resor till utlandet. Jag hör många som pratar om att köpa en cykel eller vandringsutrustning. Det är bra att vara ute eftersom smittan inte sprids lika bra utomhus som inomhus, säger Åkerlind och fortsätter: 

– Man får försöka se det positiva med att kanske bryta med sina vanliga semestertraditioner. Det är lika för alla i den här situationen.  

På Universitetssjukhuset i Linköping vårdades på måndagen 22 personer på vårdavdelning och fem i intensivvård. På Vrinnevisjukhuset i Norrköping vårdades samtidigt 18 på vårdavdelning och fem i intensivvård. På lasarettet i Motala fanns på måndagen inga uppgifter om hur många som vårdades. På lördagen vårdades en patient med covid-19 på lasarettet. 

Totalt har 2 156 personer i länet testat positivt för covid-19. 565 personer som vårdas på sjukhus under pandemin har skrivits ut. 

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!