Den andra vågen ser ut att bli lika omfattande som den första i Östergötland och ännu syns inga tydliga tecken på att smittspridningen kulminerat.
På tisdagen skrev regionen upp antalet avlidna med bekräftad covid-19 från 418 till 428 under hela pandemin – en ökning med tio avlidna. Samtliga tio personer har dock inte avlidit under samma dygn – utan flera dödsfall under de senaste dagarna har rapporterats in först nu.
– Det kan finnas en eftersläpning i rapporteringen efter storhelgerna. Det är fortfarande framför allt äldre personer med underliggande sjukdomar som avlider i sjukdomen, säger regionens smittskyddsläkare, Britt Åkerlind.
Hittills under den andra vågen har 175 personer med bekräftad covid-19 avlidit i länet.
Arbetsbelastningen på länets sjukhus är fortsatt hög. På tisdagen vårdades 129 smittade på länets tre sjukhus, varav 16 inom intensivvården.
På Universitetssjukhuset vårdades 81 covid-19-patienter, varav nio på iva. På Vrinnevisjukhuset vårdades 40 smittade patienter, varav sju på iva. På lasarettet i Motala vårdades på tisdagen åtta smittade patienter.
– Det är framför allt ett hårt tryck på vårdavdelningarna. Trycket är inte fullt lika stort på intensivvårdsavdelningarna och vi har under den senaste tiden inte behövt skicka några intensivvårdspatienter till sjukhus i andra regioner, säger Åkerlind.
Smittskyddsläkaren manar östgötarna till extra försiktighet med tanke på det rådande väderläget.
– Alla vägar är inte plogade och sandade och det är lätt att halka och göra sig illa. Med tanke på hur situationen är nu inom sjukhusvården vore det bra om vi kunde undvika att få in fler patienter.
Fortfarande testar många östgötar positivt för den samhällsfarliga sjukdomen. På måndagen uppgav regionen att sammanlagt 15 903 personer testat positivt sedan pandemin utbröt. På tisdagen hade den siffran stigit till 16 425 – en ökning med 522 personer på ett dygn.
Enligt Britt Åkerlind låter mellan 1 200 och 1 400 östgötar testa sig för covid-19 varje dag. Trots det finns det fortfarande lediga tider kvar sedan regionen byggt ut testkapaciteten.
– Det inger lite hopp att det inte är fler som behöver testa sig varje dag. I Stockholm har det funnits tendenser till en minskad smittspridningen och vi har hela tiden legat en bit efter Stockholm i utvecklingen av pandemin, säger smittskyddsläkaren.