Åkerlind: "Kan vara början på ett klusterutbrott"

Flera spelare i ishockeylaget Mjölby HC har smittats av coronaviruset. Smittskyddsläkare Britt Åkerlind säger att det kan vara början på ett nytt klusterutbrott i länet.

Fyra spelare och en ledare i Mjölby HC har testat positivt för covid-19. Smittskyddsläkare Britt Åkerlind följer utvecklingen.

Fyra spelare och en ledare i Mjölby HC har testat positivt för covid-19. Smittskyddsläkare Britt Åkerlind följer utvecklingen.

Foto: Arkivbilder

Östergötland2020-10-13 17:00

I helgen insjuknade flera spelare i Mjölby HC:s A-lag, som spelar i division 2. På tisdagen stod det klart att fyra spelare och en ledare har testat positivt för covid-19. 

Det inträffade har fått föreningen att tillfälligt stänga ned A-lagsverksamheten. Ytterligare tre klubbar i samma division uppges ha bekräftade coronafall – Nittorp, Ulricehamn och Gislaved.

Smittskyddsläkare Britt Åkerlind är medveten om utbrottet i Mjölby HC och säger:

– Det här kan vara början på ett nytt klusterutbrott. Vi följer utvecklingen och är i kontakt med föreningen.  

Östergötland har tidigare drabbats av ett klusterutbrott när närmare 35 studenter blev smittade efter att ha deltagit i en privat fest i Linköping den 19 september. 

Vad har du för råd till de spelare och ledare som nu har testat positivt?

– De som har diagnosticerats med covid-19 ska vara hemma och de ska själva kontakta personer som de har utsatt för smittorisk. 

Enligt Britt Åkerlind finns det ingen anledning att helt stänga ned all verksamhet inom den berörda föreningen.  

– Men de som har varit i närheten av de här personerna ska vara uppmärksamma och om de får symtom ska de självklart testa sig. 

Vad kan det bero på att det just är inom ett ishockeylag som smittan sprids? 

– Ishockey är ju en fysisk kontaktsport, så det är kanske inte så märkligt.  

På tisdagen uppgav Region Östergötland att antalet smittade ökat med 29 personer på bara ett dygn. Sedan utbrottet började har därmed 4 506 personer i länet bekräftats vara smittade. 

– Det är fler än vad vi har sett tidigare. Jag vill relatera det till det tidigare klusterutbrott som vi har haft och det kan ha skett utbrott som vi inte känner till. Vi ser att det framför allt är unga personer i åldern 20– 25 år som testats positivt under den senaste tiden. Vi har inga fall där äldre personer som är födda på 40-talet eller tidigare har smittats. 

Antalet smittade personer som är i behov av sjukhusvård fortsätter att hålla sig en stabilt låg nivå. På tisdagen vårdades fem smittade personer på sjukhus i länet – fyra på US och en på Vrinnevisjukhuset. På måndagen vårdades sju smittade på sjukhus. Ingen covid-19-patient vårdas inom intensivvården. 

Sedan utbrottet började har 294 personer med bekräftad covid-19 avlidit i länet.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!