Smittskyddsläkaren: "Jag valde fel ord"

Smittskyddsläkare Britt Åkerlind får i sociala medier skarp kritik för sitt mejl där hon skriver att befolkningen ska "utsättas" för smitta i lagom dos. Nu bemöter hon och vårddirektör Jessica Frisk kritiken.

Smittskyddsläkare Britt Åkerlind bemötte på måndagen den kritik som har riktats mot henne efter att mejlat till statsepidemiolog Anders Tegnell blivit känt.

Smittskyddsläkare Britt Åkerlind bemötte på måndagen den kritik som har riktats mot henne efter att mejlat till statsepidemiolog Anders Tegnell blivit känt.

Foto: Victor Bomgren

Östergötland2021-01-18 19:24

I ett mejl som skickades till statsepidemiolog Anders Tegnell den 16 september förra året – och som nu offentliggjorts – skrev Östergötlands smittskyddsläkare bland annat följande: "Anser att vi skall fortsätta "utsätta" befolkningen för denna infektion i lagom dos." Mejlet har väckt uppmärksamhet på sociala medier. 

När redaktionen först bad om att få intervjua Britt Åkerlind om varför hon skrev mejlet valde hon att svara i skriftlig form. På måndagen var hon dock tillsammans med vårddirektör Jessica Frisk, som är regional sjukvårdsledare under pandemin, beredd att svara på frågor.  

– När jag läser det jag skrivit kan jag se att jag valde fel ord, säger Britt Åkerlind och fortsätter: 

– Vår inriktning har hela tiden varit att hålla nere smittan så mycket det bara går för att sjukvården ska kunna klara av att ta hand om alla smittade som behöver vård. Den inriktningen hade vi under våren och den har vi nu med, det vill säga att vårt eget beteende är av största vikt. 

På sociala medier har det rests krav på att Britt Åkerlind ska avgå. Smittskyddsläkaren har dock inga planer på att lämna sin tjänst. 

– Det är viktigt att ha allmänhetens förtroende. Som smittskyddsläkare kan jag inte stoppa smittspridningen, utan det är något som vi alla måste hjälpas åt med. 

Vårddirektör Jessica Frisk understryker att det inte är Britt Åkerlind ensam som står för Region Östergötlands inställning till vilka åtgärder som ska vidtas för att minska pandemins skadeverkningar. 

– Det var en olycklig formulering i mejlet. Men det är viktigt att understryka att Region Östergötland har haft samma inställning hela tiden och den har varit att minska smittspridningen så mycket som möjligt. Det är inte så att Britt Åkerlind har haft en egen linje i detta. 

Ser du någon risk för att allmänhetens förtroende har tagit skada när det här mejlet har blivit känt?

– Det är viktigt att vi har allmänhetens förtroende. Vi har ingen annan önskan än att hjälpa allmänheten och att få alla att förstå att vi alla måste hjälpas åt att dämpa smittspridningen, säger Jessica Frisk. 

undefined
Vårddirektör Jessica Frisk anser att smittskyddsläkarens mejl innehöll en olycklig formulering.

Britt Åkerlind säger att hon var medveten om att ett mejl som hon skickar till landets statsepidemiolog kan begäras ut och bli en offentlig handling. 

– Som företrädare för en myndighet är jag väl medveten om att det går att begära ut mejl, säger hon. 

I mejlet till Anders Tegnell skriver även Britt Åkerlind att hon är "mycket tveksam till denna extensiva provtagning som individen själv beställer och till den kostnad det medför". Smittskyddsläkaren säger dock att hon delar Folkhälsomyndighetens uppfattning om vilka åtgärder som behöver vidtas för att bekämpa pandemin. 

– När jag skrev mejlet fanns ännu inget godkänt vaccin. Då fanns inget annat än att hoppas på immunitet genom genomgången infektion. Vi hoppades då också att det inte skulle bli en så kraftig andra våg. Men trots det fick vi en andra våg. Nu har vi godkända vaccin och läget har förändrats. 

Britt Åkerlind och Jessica Frisk uppmanar alla östgötar att fortsätta att följa de allmänna rekommendationerna – om bland annat fysisk distans, vikten av god handhygien och att vara hemma vid tecken på sjukdom – för att hålla smittspridningen på en så låg nivå som möjligt. 

Motverkar smittspridning

Smittskydd Östergötland är en länsövergripande myndighet som planerar, organiserar och leder länets smittskyddsarbete med målet motverka spridning av smittsamma sjukdomar bland människor. Smittskyddsverksamheten regleras av smittskyddslagen. Britt Åkerlind är smittskyddsläkare i Östergötland. 

Källa: Region Östergötland

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!