Smittskyddsläkaren: "Vi har ett lokalt utbrott"

Fem spelare och en ledare i Mjölby HC har smittats av coronaviruset – och fler inom laget har symtom. Det säger ställföreträdande smittskyddsläkare Jens Raffelsberger, som betecknar det inträffade som ett lokalt utbrott.

Jens Raffelsberger är ställföreträdande smittskyddsläkare i Östergötland.

Jens Raffelsberger är ställföreträdande smittskyddsläkare i Östergötland.

Foto: Region Östergötland/TT

Östergötland2020-10-14 14:30

Det var på tisdagen som det blev känt att fyra spelare och en ledare i ishockeylaget hade smittats av coronaviruset. Sedan dess har ytterligare en spelare testat positivt. 

– Det är fem spelare och en ledare som har sjukdomen och fler personer inom A-laget har symtom och kommer att testats, säger ställföreträdande smittskyddsläkare Jens Raffelsberger. 

Hur betraktar du det som hänt i Mjölby HC?

– Det är fråga om ett lokalt utbrott. Men klubben har vidtagit åtgärder och stängt ned A-lagsverksamheten. Samtidigt tycker jag att det är viktigt att ungdomsverksamheten fortsätter. Det är viktigt ur ett socialt perspektiv, säger Raffelsberger. 

Enligt den ställföreträdande smittskyddsläkaren finns det en risk att de drabbade spelarna för smittan vidare.

– Den högsta smittorisken finns inom den egna familjen. 

Utöver det lokala utbrottet i Mjölby finns för närvarande inga andra kända coronautbrott i Östergötland. Antalet personer som testar positivt för covid-19 har dock ökat under de senaste dagarna. På tisdagen uppgick antalet konstaterat smittade till 4 506 personer. På onsdagen hade antalet smittade ökat till 4 530 – en ökning med 24 personer på bara ett dygn. 

– Vi ser en ökning just nu som delvis är kopplad till de lokala utbrott som vi haft. 

Samtidigt fortsätter antalet smittade personer som är i behov av sjukhusvård att hålla sig på en stabilt låg nivå. På onsdagen vårdades fem smittade personer på sjukhus i länet – fyra på Universitetssjukhuset och en på Vrinnevisjukhuset. Ingen covid-19-patient vårdas inom intensivvården. 

På tisdagen meddelade Folkhälsomyndigheten att man i samråd med regionens smittskyddsläkare kan besluta om allmänna råd för att minska smittspridningen. Det kan handla om att gå ut med uppmaningar till lokalbefolkningen att undvika att resa med kollektivtrafik eller att avstå från restaurangbesök. Enligt Jens Raffelsberger arbetar dock det regionala smittskyddet i Östergötland redan med denna typ av råd. 

– När vi har lokala utbrott, som bland studenter vid Linköpings universitet och nu bland ishockeyspelare i Mjölby, blir vi inkopplade och kan komma med våra råd. Det är så vi alltid arbetar, säger den ställföreträdande smittskyddsläkaren.  

Sedan utbrottet började har 294 personer med bekräftad covid-19 avlidit i länet. 

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!