Smittskyddsläkaren: "Vi ser en ökad smittspridning"

Smittspridningen har börjat öka igen i Östergötland. Det säger smittskyddsläkare Britt Åkerlind som nu uppmanar östgötarna att följa rekommendationerna om att hålla avstånd.

Smittskyddsläkare Britt Åkerlind säger att elva spelare och en ledare i Mjölby HC har testat positivt för covid-19.

Smittskyddsläkare Britt Åkerlind säger att elva spelare och en ledare i Mjölby HC har testat positivt för covid-19.

Foto: Arkivbilder

Östergötland2020-10-15 15:50

På onsdagen uppgick antalet konstaterat smittade i länet till 4 530 personer. På torsdagen var motsvarande siffra 4 567 – en ökning med hela 37 smittade personer på ett dygn. Under de senaste sju dagarna har sammanlagt 159 personer i Östergötland testat positivt för covid-19. 

– Vi ser en ökad smittspridning i länet. Det är framför allt yngre personer som smittas och de blir i allmänhet inte så svårt sjuka. Det avspeglar sig i att vi inte ha så många smittade på våra sjukhus, säger smittskyddsläkare Britt Åkerlind. 

Varje vardag testas mellan 600 och 700 personer i länet för covid-19. På helgerna minskar antalet som testar sig till mellan 250 och 300 personer per dag. 

– För ett tag sedan låg andelen som var smittade på mellan en och två procent. Nu är vi uppe på en andel på mellan fem och sex procent, säger Åkerlind. 

För närvarande har länet ett känt klusterutbrott – inom hockeylaget Mjölby HC:s A-lag. Antalet spelare som konstaterats vara smittade har ökat under veckan.  

– Vi har nu elva spelare och en ledare som konstaterats vara smittade. De som är smittade håller sig isolerade för att undvika vidare smittspridning. 

Det har även kommit rapporter om att en spelare i volleybollaget Linköping VC har smittats av coronaviruset. Enligt Britt Åkerlind har dock föreningen inte varit i kontakt med regionens smittskyddsenhet. 

– Det är bra om idrottsföreningar som drabbas av smitta kontaktar oss för rådgivning, säger smittskyddsläkaren. 

I jämförelse med situationen i Uppsala län är dock läget, ännu så länge, lugnare i Östergötland. Britt Åkerlind säger dock att det nu är viktigt att alla östgötar hjälps åt för att förhindra att smittspridningen tilltar ytterligare.  

– Håll avståndet! Det är det absolut viktigaste rådet vi kan ge i den här situationen. 

Region Östergötland har en beredskap för att ta emot smittade patienter om läget förvärras. Ännu så länge är det dock relativt får smittade personer som är i behov av sjukhusvård. På torsdagen vårdades sammanlagt fem smittade personer på sjukhus – fyra på Universitetssjukhuset och en på Vrinnevisjukhuset. 

– Om situationen blir allvarlig kan vi tvingas ställa om sjukvården igen, säger smittskyddsläkaren. 

Sedan utbrottet började har 294 personer med bekräftad covid-19 avlidit i länet. Det senaste dödsfallet inträffade den 6 oktober. 

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!