Smittskyddsläkaren: "Vi står och stampar"

På måndagen vårdades 49 covid-19-patienter på länets sjukhus. Efter en nedgång är nu antalet intensivvårdspatienter tillbaka på samma nivå som i mitten av maj.

Britt Åkerlind är smittskyddsläkare i Östergötland.

Britt Åkerlind är smittskyddsläkare i Östergötland.

Foto: Arkivbilder

Östergötland2020-06-08 15:45

Region Östergötland uppgav på måndagen att totalt 49 personer vårdades på sjukhus för covid-19 – varav 34 personer vårdades på vårdavdelning och 15 inom intensivvården. På söndagen vårdades 51 smittade personer på sjukhus, varav 15 inom intensivvården. 

Antalet intensivvårdspatienter har, efter att ha minskat kontinuerligt under flera veckor, åter börjat öka igen under de senaste dagarna. Den 31 maj vårdades till exempel tio smittade personer inom intensivvården. Inte sedan den 14 maj, då 16 personer fick intensivvård, har fler covid-19-patienter vårdats på intensivvårdsavdelningar i Östergötland.  

– När det gäller antalet intensivvårdspatienter står vi och stampar lite. Det är segt att få ner den kurvan, säger smittskyddsläkare Britt Åkerlind. 

Vad beror det på att antalet som behöver intensivvård har börjat öka igen?

– De som blir allvarligt sjuka i covid-19 blir ordentligt sjuka och kan behöva vård under lång tid. Det vanliga är att en person som är sjuk först hamnar på en vanlig vårdavdelning för att sedan föras över till intensivvård. 

undefined
Utvecklingen sedan den 20 mars.

Enligt Britt Åkerlind finns det dock inget som tyder på att smittspridningen har tagit ny fart i länet igen.

– Vi tar in färre sjuka covidpatienter på sjukhus än tidigare. Det är ett tecken på att smittspridningen har dämpats.

Från och med tisdagen kommer regionen att kraftigt utöka möjligheten att testa personer som uppvisar symtom på covid-19. Då kommer länets vårdcentraler att börja testa i stor skala. Britt Åkerlind säger att det finns laboratoriekapacitet att testa upp till 1 000 personer per dag i länet.

– Vi kommer att se betydligt fler personer än tidigare som får diagnosen eftersom fler testas. Men vi hoppas att vi inte kommer att få fler personer som behöver sjukhusvård, säger Åkerlind.  

På Universitetssjukhuset vårdades på måndagen 18 personer på vårdavdelning och nio personer inom intensivvården. På Vrinnevisjukhuset vårdades 16 personer på vårdavdelning och sex inom intensivvården.

Sedan i söndags har inga ytterligare dödsfall i sjukdomen rapporterats i länet. Sedan utbrottet började har 208 personer med bekräftad covid-19 avlidit i Östergötland. 

594 personer som vårdats på sjukhus har skrivits ut. Enligt den senast uppgiften från regionen har 2 363 personer i länet testat positivt för covid-19. 

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!