Vaccinet: Här är biverkningarna man vet om hittills

Fram till godkännandet var det knäpptyst om vaccinets eventuella biverkningar. Här är de man känner till hittills.

Än så länge finns få allvarliga biverkningar rapporterade.

Än så länge finns få allvarliga biverkningar rapporterade.

Foto: Johan Nilsson / TT

Östergötland2021-01-05 14:50

I samband med att det första vaccinet mot covid-19 (Comirnaty) godkändes så offentliggjordes information om eventuella biverkningar av läkemedlet. Innan dess har det varit locket på liksom det nu är för övriga vaccinkanditater som inväntar godkännande av den europeiska läkemedelsmyndigheten.

Veronica Arthurson, enhetschef på läkemedelssäkerhetsavdelningen på Läkemedelsverket, berättar om vad man hittills vet om biverkningar av vaccinet.

– Comirnaty har studerats i en stor fas 3-studie i vilken cirka 44 000 individer ingått. Av dessa har hälften fått Comirnaty och hälften placebo.

De biverkningar man såg i studien var främst milda och förväntade reaktioner som gick över efter ett par dagar:

Mycket vanliga biverkningar (drabbar flera än 1 på 10 vaccinerade) utgjordes av smärta och svullnad vid injektionsstället, trötthet, huvudvärk, muskel-/ledvärk, frossa och feber.

Bland de mera ovanliga biverkningar som sågs i den stora fas 3-studien var fyra fall av akut perifer ansiktsförlamning. Dessa fall behandlades och förbättrades.

Vet man hur väl testat det är på äldre personer som nu vaccineras först?

– I fas 3-studien var ungefär 40 procent personer över 55 år. Hög skyddseffekt noterades både i den totala populationen och hos äldre personer som grupp. Mycket få personer över 75 år ingick i studien men ingenting tyder på att skyddseffekten skulle vara sämre heller i denna subgrupp. Biverkningsprofilen är den förväntade i hela studiepopulationen, det vill säga även i äldre.

Få äldre personer ingick i förstudien till det nyligen godkända covid-19-vaccinet.
Få äldre personer ingick i förstudien till det nyligen godkända covid-19-vaccinet.
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!