På torsdagen kom regeringen överens med Sveriges kommuner och regioner, SKR, att använda snabbtester som ett sätt att hejda smittspridningen. Tanken är att snabbtesterna, som visar ett resultat inom 15 minuter, främst ska användas inom vården och omsorgen – särskilt inom äldrevården. Staten ska ersätta regionerna för varje test.
Region Östergötland har hittills valt att inte använda snabbtester utan har helt förlitat sig på de mer tidskrävande PCR-testen.
– Frågan kring snabbtester har varit uppe under en period och det har sett lite olika ut i landet. Vi har tidigare inte använt snabbtester i Region Östergötland i covid-19 diagnostik utan vi har jobbat med att bygga upp vår interna kapacitet i egen regi, säger Rickard Lundin, som ingår i den regionala sjukvårdsledningen.
Lundin säger dock att även Region Östergötland kommer att använda snabbtester.
– Eftersom det är ett nationellt beslut som har fattats ska vi naturligtvis jobba med den frågan och följa det beslut som har fattats.
Det blir snabbtester även i Östergötland?
– Eftersom det är ett nationellt beslut så utgår vi från att staten också hjälper oss att få tillgång till de snabbtester som staten rekommenderar. När vi får den typen av snabbtester kan vi starta. Men staten måste hjälpa oss med det material som behövs.
Tidigare har Region Östergötland varit skeptisk mot snabbtester, men nu kommer ni alltså ändå att använda dem. Sker det under press?
– Nej, det skulle jag inte säga. Frågan kring testning har blivit central i Sveriges strategi och vi i Östergötland måste jobba utifrån den strategin. Sedan vill vi från Region Östergötlands sida poängtera att testningen bara är ett av flera verktyg för att bromsa smittspridningen, säger Rickard Lundin och fortsätter:
– Men det vi fortfarande inte får glömma bort är att det inte är testningen i sig som minskar smittspridningen, utan det är summan av de aktiviteter som vi gör som påverkar smittspridningen. Det viktigaste är att vi är hemma när vi är sjuka, håller avstånd och verkligen skyddar de äldre och sköra.
Ett problem som Rickard Lundin framhåller med snabbtester är att det finns en risk för att människor som bär på viruset får ett falskt negativt provsvar.
– Det vi ser när det gäller snabbtester är att en del av dem inte har den kvalitet som PCR-testerna har. En del snabbtester kan ge falska negativa svar. De positiva provsvaren kan vi ofta lita på, men de falska provsvaren kan vi inte alltid lita på. Oavsett om det blir positivt eller negativt, har du symtom måste du ändå ta ditt ansvar och vara hemma.
Det låter inte som om ni jublar på Region Östergötland?
– Snabbtest är oftast inte lika säkra. Vi vill inte att våra medborgare ska få ett test som inte är helt säkert. Det medföljer ett ansvar att kommunicera hur man ska agera om man använder snabbtester.
På torsdagen meddelade Region Östergötland att ytterligare fem personer med bekräftad covid-19 har avlidit i länet. Därmed har 352 smittade personer avlidit sedan utbrottet började.
Antalet smittade personer som är i behov av sjukhusvård håller sig på en stabil nivå. På torsdagen vårdades 96 smittade patienter på länets tre sjukhus. Även på fredagen vårdades 96 covid-19-patienter på länets sjukhus, varav 15 inom intensivvården.
På fredagen hade 11 564 personer i länet testat positivt för covid-19 sedan pandemin började – en ökning med 197 personer på ett dygn.