Vårdanställda kräver bättre betalt: "Måste passa på"

Vårdförbundet kräver högre lön för sina medlemmar som sliter ont under pandemin. 1 684 vårdanställda i Östergötland har skrivit på uppropet.

Emma Klingvall är avdelningsordförande för Vårdförbundet i Östergötland. Hon och ytterligare några medlemmar deltog vid gårdagens manifestation för högre löner.

Emma Klingvall är avdelningsordförande för Vårdförbundet i Östergötland. Hon och ytterligare några medlemmar deltog vid gårdagens manifestation för högre löner.

Foto: Johan Rödin

Östergötland2020-06-11 17:05

Den nationella kampanjen #tackamedlön! handlar om att de vårdanställda inte nöjer sig med applåder utan också vill ha bättre betalt. 

I Östergötland tågade på torsdagen medlemmar ur Vårdförbundet, med avdelningsordförande Emma Klingvall i spetsen, från Trädgårdsföreningen till Regionhuset för att lämna bunten med namnunderskrifter till regiondirektör Krister Björkegren.

– Våra medlemmar har hela våren känt att vi inte får betalt för vårt slit och de risker vi tar under pandemin. Vi kanaliserar frustrationen i den här manifestationen säger Emma Klingvall och fortsätter: 

– Vi var dåligt rustade för en pandemi för vi har under många år haft en flykt från vårdyrkena, framför allt sjuksköterskor. Och det är år av dålig löneutveckling och dålig lönespridning som gör att vi har den bemanningssituation vi har i dag.

Men just nu verkar ju allt fler söka vårdutbildningar?

– Absolut. Och det är positivt. Den största svårigheten genom åren har inte varit antalet nyutexaminerade, utan att behålla de erfarna. Det är där vi lägger tyngden i vårt lönearbete.

Är det lönen som är viktigast?

– Ja. Det är för dålig löneutveckling. Den är framtung. Från 45 års ålder slutar våra grupper ha en löneutveckling.

Tajmingen då. Borde ni inte vänta med de här kraven tills pandemin är över?

– Nej, det gäller att passa på. Just nu känner vi att vi har medborgarna med oss. Det är ett stort fokus på vården och våra yrkesgruppers betydelse, säger Emma Klingvall.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!