Den 9 mars lades den första covid-19-patienten in på sjukhus i Östergötland. Det blev början på en brant ökning av smittade som var i behov av sjukhusvård.
På en knapp månad steg antalet smittade patienter till över 100. Den 6 april nåddes kulmen under den första vågen – med totalt 136 inneliggande patienter samtidigt på länets tre sjukhus.
Antalet covid-19-patienter som var i behov av intensivvård fortsatte dock att öka ytterligare en tid. Den 19 april nåddes toppen. Då vårdades 31 smittade samtidigt på länets intensivvårdsavdelningar.
Mellan den första och den andra vågen var läget tämligen lugnt. Men det har hela tiden funnits smittade patienter på länets sjukhus. Som bäst såg läget ut den 24 september. Då vårdades endast två covid-19-patienter på sjukhus.
Den andra vågen tog fart i Östergötland i mitten av oktober. Den 16 oktober vårdades åtta smittade på sjukhus i länet. Antalet patienter ökade sedan snabbt – om än inte lika snabbt som under den första vågen.
Den 27 oktober vårdades 36 smittade på sjukhus i Östergötland. Kulmen verkar ha nåtts den 18 november då sammanlagt 107 covid-19-patienter samtidigt vårdades på sjukhus, varav tio inom intensivvården. Antalet smittade på vårdavdelningar har sedan dess minskat något, men antalet iva-patienter har fortsatt att öka i långsam takt. På onsdagen vårdades 17 smittade på intensivvårdsavdelningar.
– En del som ligger på iva vårdas kortare tid nu. Om det har med att göra att patienterna är lite friskare än den grupp som vi hade i våras vet vi inte ännu. Vi har inte gjort den analysen ännu, säger vårddirektör Jessica Frisk, regional sjukvårdsledare.
Under den första vågen avled 240 smittade personer i Östergötland fram till och med den 3 juli. Den hittills dödligaste dagen under pandemin inföll den 25 april. Då rapporterade Region Östergötland att åtta smittade personer avlidit.
Under högsommaren och den tidigare hösten, när smittspridningen hade dämpats betydligt, avled ett drygt tiotal smittade personer i länet. Från och med slutet av oktober började dock dödstalen stiga tämligen kraftigt igen. Mellan den 22 oktober och den 2 december avled 53 smittade personer i länet. Flest dog den 8 november, respektive den 15 november – med fyra avlidna under respektive dag.
– Det var fler som dog i våras än som, ännu så länge, har dött under den andra vågen. Det finns nog många orsaker till det. Själva sjukdomen verkar möjligen te sig lite mildare nu än i våras, åtminstone av det vi ser på särskilda boenden. Vi har inga vetenskapliga bevis för det, men det är en bild som vi har fått till oss, säger Jessica Frisk.
Under den första vågen var det många äldre och sköra patienter som avled i covid-19.
– Det är klart att det finns sköra personer nu med. Men beteendet i samhället är annorlunda nu än när vi gick in i pandemin i våras. Under hösten har människor varit bättre på att tvätta händerna och vara hemma när de varit sjuka.
Jessica Frisk säger också att den relativt milda influensasäsongen 2019 kan ha gjort att många äldre, som annars riskerade att avlida, klarade sig.
– Vår dödlighet 2020 ligger under 2017 och 2018, då vi hade ganska svåra influensor. Men 2019 hade vi en mild influensasäsong och då var det många sköra som faktiskt klarade av 2019 och gick in i 2020 med en högre risk för svår sjukdom.