Världssopran och jazzlegendar till länet

Östergötlands musikdagar firar 25 år och programmet är späckat. "Det är extra välmatat med stora namn. Jag tycker att man ska ta ledigt hela veckan", säger den konstnärliga ledaren Staffan Mårtensson som prisats av kungen.

"Häftigt med en skicklig pianist på bland annat Festivalsinfoniettan", sa konstnärliga ledaren Staffan Mårtensson om Per Tengstrand.

"Häftigt med en skicklig pianist på bland annat Festivalsinfoniettan", sa konstnärliga ledaren Staffan Mårtensson om Per Tengstrand.

Foto: Alex Kenney

Östergötland2018-08-06 21:00

Staffan Mårtensson som är utbildad dirigent har varit konstnärlig ledare för Östergötlands musikdagar sedan 2001. Då ökade Linköpings kommun och Landstinget i Östergötland (nuvarande Region Östergötland) sitt engagemang och Musikdagarna exponerades mer både nationellt och internationellt.

– Tänk, det är ju nästan 18 år sedan. Jo, jag har tagit hit många fina internationella kontakter utifrån, säger Staffan som även är soloklarinettist i Kungliga Hovkapellet och framträder som både solist och kammarmusiker i hela Europa. 2014 fick han medalj av kungen för sina konstnärliga insatser i svenskt musikliv.

– Pianisten, tonsättaren och dirigenten Otto Freudenthal som grundade Musikdagarna bad mig att ta över. Hans pappa Heinz Freudenthal ledde Norrköpings symfoniorkester i många år, berättar Staffan, vars huvudsakliga uppgift som konstnärlig ledare är att ta fram evenemangets program.

– Invigningskonserten har vi alltid på Linköpings slott med Östgöta Blåsarsymfoniker och gärna en stor sångsolist, i år den underbara sopranen Ingela Brimberg, säger han.

Staffan ska själv dirigera konserten som är en hyllning till operasångerskan Birgit Nilsson som föddes för 100 år sedan i år. Ingmar Bergmans 100-årsjubileum firas också under programpunkten "Bergman och musiken" på Östergötlands museum där Kungliga Operans dramaturg Katarina Aronsson ska leda ett samtal kring och med musiken ur Bergmans musik.

– Några programpunkter dubblerar för större chans att gå på dem. Jag har tänkt att de ska vara sådana att jag själv hade velat höra dem, säger Staffan.

Han uppskattar både klassisk musik och jazz, ibland åt det lite poppigare hållet som hos Rebecka Törnqvist. Hon ska spela på både Crescendo i Norrköping och i Baptistkyrkan i Linköping.

– Georg Riedel kommer med nyskriven musik som Margareta Bengtson sjunger till, säger Staffan, som tycker att det är kul att jazzlegendaren finns med i programmet.

Särskilt stolt är han även över Festivalsinfoniettan, ett nytt inslag för i år som avslutar Musikdagarna. Det bjuds på Beethovens pianokonsert nummer fyra, Mendelssohns italienska symfoni nummer fyra och ett postumt uruppförande av Otto Freudenthal.

– Dessutom spelar Crusellkvintetten med gäster Beethovens septett, ett av musikhistoriens mest kända verk, i både Vadstena och Norrköping.

Per Texas Johansson spelar tillsammans med Rebecka Törnqvist på Crescendo i Norrköping och i Baptistkyrkan i Linköping.
Per Texas Johansson spelar tillsammans med Rebecka Törnqvist på Crescendo i Norrköping och i Baptistkyrkan i Linköping.
Om Musikdagarna

Musikdagarna pågår den 11/8–18/8.

Östergötlands musikdagar är, vid sidan av Vadstena-Akademien, länets största sommarevenemang för klassisk musik. Spelplatserna är spridda över hela länet med tyngdpunkter på Linköping och Norrköping. Stiftelsen Östgötamusiken är en samarbetspartner som varje år deltar med sina ensembler: Östgöta Blåsarsymfoniker, Crusellkvintetten, Östgöta Brasskvintett och Östgötabandet. Musikdagarna arrangeras av den ideella föreningen Musik i Linköping (MIL) och studieförbundet Sensus. Hela programmet finns på musikdagar.com.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om