"Vi har kapacitet att ta emot alla"

Antalet covid-19-patienter som behöver sjukhusvård i Östergötland har börjat öka igen. Smittskyddsläkaren säger dock att den långsiktiga trenden är att antalet patienter minskar.

Smittskyddsläkare Britt Åkerlind och den regionala sjukvårdsledaren Rickard Lundin vid tisdagens presskonferens.

Smittskyddsläkare Britt Åkerlind och den regionala sjukvårdsledaren Rickard Lundin vid tisdagens presskonferens.

Foto: Annica Hesser

Östergötland2020-06-02 14:41

På tisdagen uppgav Region Östergötland att ytterligare fyra personer med bekräftad covid-19 har avlidit i länet. Sedan utbrottet började har därmed 198 smittade personer avlidit i Östergötland. 

Samtidigt som dödstalen fortsätter att stiga har antalet smittade personer som behöver sjukhusvård börjat öka igen. Vid lunchtid på tisdagen vårdades sammanlagt 57 personer med covid-19 på sjukhus i länet, varav elva i intensivvård. Det innebär att antalet personer som är i behov av sjukhusvård har ökat med sju personer på ett dygn. På måndagen vårdades 50 smittade personer på sjukhus i länet, varav tio i intensivvård. 

– Tittar vi över tid ser vi en sakta nedåtgående trend när det gäller antalet smittade patienter som behöver vård på sjukhus. Ett tag var vi uppe i närmare 140 patienter och nu ligger vi på närmare 60 patienter, sade smittskyddsläkare Britt Åkerlind vid en presskonferens på Katastrofmedicinskt centrum i Linköping på tisdagen. 

Rickard Lundin, särskild sjukvårdsledare, säger att regionen förbereder sig på att kunna ta emot covid-19-patienter även under sommaren. 

– Vi har kapacitet att ta emot alla patienter, oavsett symtom, även i sommar, sade Lundin. 

I början av pandemin hade Region Östergötland kapacitet att testa alla som uppvisade symtom på covid-19. Det gjordes även en omfattande smittspårning för att så snabbt som möjligt bryta smittkedjor. 

När smittspridningen ökade i länet under mars – och det var fråga om en så kallad samhällssmitta – prioriterade regionen att provta personer som hade så allvarliga symtom att de var i behov av vård, samt personal inom vård och omsorg. Enligt Britt Åkerlind har nu kapaciteten byggts ut så mycket att fler kan testas. Det kan även bli aktuellt att i vissa fall återuppta smittspårningen.  

– I början kunde vi smittspåra i de individuella fallen. I fas två var samhällssmittan stå stor att vi var tvungna att prioritera. Nu är vi inne i nästa fas där pandemin börjar lägga sig lite grann, sade Åkerlind. 

På Universitetssjukhuset vårdades på tisdagen 25 personer på vårdavdelning och fem personer i intensivvård. På Vrinnevisjukhuset vårdades 20 personer på vårdavdelning och sex i intensivvård. På lasarettet i Motala vårdades en person för covid-19 på tisdagen. 

Sammanlagt har 2 178 personer i länet testat positivt för covid-19. 

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!