"Vi hoppas att vi snart ska stå på peaken"

De lokala allmänna råden förlängs till och med den 13 december. Det meddelade Folkhälsomyndigheten på torsdagen. Men det blir inga skärpta restriktioner.

Regiondirektör Krister Björkegren, landshövding Carl Fredrik Graf och smittskyddsläkare Britt Åkerlind vid en tidigare presskonferens. Av smittskyddsskäl hölls torsdagens presskonferens digitalt.

Regiondirektör Krister Björkegren, landshövding Carl Fredrik Graf och smittskyddsläkare Britt Åkerlind vid en tidigare presskonferens. Av smittskyddsskäl hölls torsdagens presskonferens digitalt.

Foto: Victor Bomgren

Östergötland2020-11-19 15:23

Vid 14-tiden på torsdagen meddelade Folkhälsomyndigheten att de lokala allmänna råd, som har gällt sedan slutet av oktober, ska förlängas ytterligare. Detta i ett försök att dämpa smittspridningen. 

Alla som vistas i Östergötlands uppmanas bland annat att, om möjligt, undvika att ha fysisk kontakt med andra personer än dem som man bor tillsammans med. Det innebär bland annat en avrådan från att arrangera eller delta i en fest eller liknande socialt umgänge. Östgötar uppmanas även att avstå från att vistas i inomhusmiljöer som butiker, köpcentrum, museer, bibliotek, badhus och gym. 

Dessutom uppmanas östgötarna att avstå från att delta i möten, konserter, föreställningar, idrottsträningar, matcher och tävlingar. Detta gäller dock inte idrottsträningar för barn och unga födda 2005 eller senare. 

Arbetsgivare bör även fortsättningsvis uppmana personal att arbeta hemifrån och att skjuta upp tjänsteresor, konferenser och andra fysiska möten. 

Vid en digital pressträff sade smittskyddsläkare Britt Åkerlind att de allmänna råd som nu har gällt i tre veckor har haft en viss effekt för att dämpa smittspridningen. 

– Det är kort tid, bara tre veckor och vi har fortfarande en allmän smittspridning i alla åldrar. Vi har ett ökat antal patienter, men vi ser en långsammare ökningstakt än i våras. 

På torsdagen vårdades 96 smittade på länets sjukhus, varav nio inom intensivvården. Faktum är att antalet covid-19-patienter har hållit sig på en stabilt hög nivå på drygt 90 personer under den innevarande veckan.  

– Vi hoppas att vi snart ska stå på peaken i den här pandemin. Vi hoppas att vi inte får en tredje våg, sade Britt Åkerlind. 

Vid en senare intervju under torsdagen fick smittskyddsläkaren frågan om det kan vara så att kulmen när det gäller smittspridning under den andra vågen har nåtts i länet. 

– Det går inte längre rakt upp när det gäller antalet patienter och det är ett bra tecken, men det är för tidigt att säga att kulmen har nåtts. 

Varför tror du att Folkhälsomyndigheten valde att inte skärpa de allmänna råden?

– Jag tror att de allmänna råden har haft en viss effekt för att dämpa smittspridningen. Men jag skulle vilja uppmana alla att undvika att besöka våra äldreboenden just nu. Äldreboendena omfattas inte av de allmänna råden, men det är viktigt att skydda våra äldre i det här läget. 

Britt Åkerlind säger att hon tror att Folkhälsomyndigheten efter den 13 december kommer att gå över till allmänna råd som gäller över hela landet och att det är först då vi kommer att få ett besked om hur julfirandet ska kunna ske på ett smittsäkert sätt. 

Landshövding Carl Fredrik Graf, som medverkade i den digitala presskonferensen, sade att han räknar med att den gräns på åtta personer som regeringen föreslagit vid allmänna sammankomster även kommer att gälla i Östergötland för sittande publik med anvisade platser. Han vill dock se ett undantag när det gäller begravningar, där han vill tillåta 20 deltagare. Ett beslut i frågan kommer senare. 

Även landshövdingen anser att de allmänna råden har haft en positiv effekt. 

– Det finns en gnutta av optimism. Vi ser en ökad efterlevnad av råden, sade han. 

Regiondirektör Krister Björkegren sade att vårdpersonal i länet nu gör sitt yttersta för att ta hand covid-19-patienter. 

– Vi har kapacitet och vi har planerat i god tid för en andra topp. Östgötarna tar sitt ansvar.

Generaldirektörens beslut

Beslutet att förlänga de lokala allmänna råden i Östergötland fattades av Folkhälsomyndighetens generaldirektör Johan Carlson efter samråd med regionernas smittskyddsläkare. Råden gäller till och med den 13 december 2020. Exakt samma råd gäller även i Stockholms län och Västra Götalands län. 

Källa: Folkhälsomyndigheten

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!