"Vi räknar med att ha covid-19-patienter även i sommar"

Antalet patienter med covid-19 som behöver sjukhusvård har börjat att öka igen i länet. På onsdagen vårdades 59 personer på sjukhus i Östergötland.

Rickard Lundin är regional sjukvårdsledare.

Rickard Lundin är regional sjukvårdsledare.

Foto: Arkivbilder

Östergötland2020-06-03 13:35

På måndagen, efter en längre tids vikande kurva, vårdades 51 personer med covid-19 på länets sjukhus. På tisdagen hade antalet patienter dock ökat till 57. På onsdagen fortsatte trenden: Då vårdades 59 personer på sjukhus, varav tolv i intensivvård.

Företrädare för Region Östergötland har tidigare sagt att den långsiktiga trenden är att antalet smittade personer i behov av sjukhusvård har minskat efter toppen i mitten av april, då som mest 134 personer vårdades på sjukhus en enskild dag. 

– Sett över en länge tid har vi haft en tydlig nedgång av antalet covid-19-patienter som behöver sjukhusvård. Men enskilda dagar kan antalet patienter fortfarande öka, säger Rickard Lundin, regional sjukvårdsledare. 

Enligt regionens prognoser kommer antalet smittade patienter att fortsätta att minska till en nivå där antalet stabiliserar sig. 

– Vi räknar med att ha covid-19-patienter även under sommaren. Men vi vet inte hur många som då fortfarande behöver läggas in på sjukhus, säger Lundin. 

Finns det någon oro för att vi ser början på en andra våg av smittspridning med tanke på att antalet patienter ökar?

– Nej, vi har inga indikationer på att smittspridningen i länet har börjat öka. Men det är viktigt att alla fortsätter att följa rekommendationerna om att hålla fysiskt avstånd. Vi kan bara vädja till människor att fortsätta att hålla den sociala distansen, säger Lundin. 

På Universitetssjukhuset vårdades på onsdagen 27 personer på vårdavdelning och sex personer i intensivvård. På Vrinnevisjukhuset vårdades 20 personer på vårdavdelning och sex i intensivvård. Det fanns på onsdagen inga uppgifter om hur många patienter som vårdades på lasarettet i Motala. Under de senaste dagarna har det dock endast rört sig om enstaka patienter. 

På onsdagen uppgav Region Östergötland att ytterligare en person med bekräftad covid-19 har avlidit i länet. Sedan utbrottet började har därmed 199 smittade personer avlidit i Östergötland. 

Sammanlagt 2 215 personer i länet har testat positivt för covid-19, en ökning med 37 personer sedan tisdagen. 

– Vi har sett en ökning av antalet konstaterade fall, men det kan hänga samman med att vi nu har börjat provta i lite större omfattning, säger den regionala sjukvårdsledaren. 

570 personer som vårdats på sjukhus i länet har skrivits ut. 

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!