Viltolyckorna i Östergötland mellan januari och mars i år har minskat jämfört med samma period förra året. Den stora anledningen till minskningen tros vara att pandemin bidragit till mindre trafik och därigenom färre risktillfällen att kollidera med vägkorsande djur.
– Om man tittar på Östergötland så har viltolyckorna minskat med ungefär 9 procent. Det är mer eller mindre samma siffra som biltrafiken har sjunkit med, säger Per-Anders (P-A) Eriksson, länsansvarig polis för nationella viltolycksrådet.
I Åtvidaberg till exempel har antalet viltolyckor minskat från 127 till 93, vilket är en minskning med drygt 27 procent. Men i Ydre visar statistiken åt helt andra hållet. Där har istället olyckorna ökat med 52 procent.
– Det är en ökning i Ydre jämfört med samma period förra året. I fjol var det 17 rapporterade olyckor i kommunen och i år är det 26. Om vi tittar på hela länet så var det 769 olyckor i fjol jämfört med 741 i år, säger P-A Eriksson.
Förra veckans viltolyckor i Ydre skedde på länsväg 551, 535 och 134. Ett av rådjuren dog på platsen, ett spårades och avlivades och ett spårades och släpptes då det ansågs kunna klara sig själv.
– 134:an mellan Kisa och Österbymo är en av de vägar som är mest olycksdrabbad i området tillsammans med 131 från Österbymo mot Hestra, säger P-A Eriksson och fortsätter.
– Och det kan vara bra för folk att veta att när vi kallar in eftersöksjägare för att spåra djuren är det för att minska djurens lidande. Vi avlivar endast djur i den mån vi måste.
I Ydre står rådjuren för 80 procent av olyckorna medan samma siffra är 65 procent för hela Östergötland. I Åtvidaberg däremot är dovhjortarna överlägset representerade i statistiken. Där har 61 dovhjortar körts på i år medan antalet rådjur är 26. Men snart kan det bli vanligare med rådjur på vägen då kalvavstötningen börjar.
– I slutet av april och början av maj börjar främst rådjur och älgar att stöta bort sina fjolårskalvar, vilket kan ske ganska handgripligen. Det betyder att de kalvar som ledsagades av geten förra året är mer vilsna i år. Så det gäller att vara extra uppmärksam i trafiken under den perioden, framförallt vid gryning och skymning då djuren rör sig mest.