Yogaläraren Linnea bor i sin bil

Yogainstruktören Linnea Jensen sålde huset, skänkte bohaget och flyttade ut i bilen. Här berättar hon om sitt nya liv – och så hänger vi med på ett yogapass utomhus.

"Jag har aldrig varit så nära naturen som nu", säger yogaläraren och äventyraren Linnea Jensen som flyttat ut i bilen.

"Jag har aldrig varit så nära naturen som nu", säger yogaläraren och äventyraren Linnea Jensen som flyttat ut i bilen.

Foto: Lotta Hofström

Östergötland2018-07-29 11:00

– Det här är inget för Instagram. Det är inte snyggt, skojar Linnea Jensen och tittar ut över de 30 deltagare vars kroppar står i en invecklad position på bryggan vid hotellet Rimforsa Strand.

Här har Linnea Jensen hållit en yogakurs åtta somrar i rad. Konceptet är yoga på bryggan, med utsikt över sjön Åsunden, följt av en till stora delar lokalproducerad frukostbuffé på hotellet. Många deltagare är stammisar, en av dem är Sylvia Serander som har sommarstuga i Opphem.

– Det är ett underbart sätt att börja dagen på. Linnea gör det så personligt med sin värme och kunskap, säger hon.

Efter tio år som yogainstruktör har Linnea Jensen landat i att bara göra rörelser som enligt vetenskapen är bra för kroppen.

– I början var det mycket tingeltangel med små klockor och ganeshor. Men jag kände: Vad är det jag säger? Det finns inga studier som kan verifiera påståendena. Så jag närmade mig biomekanik, förklarar hon.

– Linneas yoga är annorlunda på ett positivt sätt, med en ny utmaning varje gång. Man känner att man får ta i, säger Katarina Jacobsson, en annan stammis.

Sommaryoga hålls också i Borensberg, Horn och Vårdsnäs.

– Men under vinterhalvåret håller jag fem, sex kurser i veckan. Men framtidsplanen är att leva på mina äventyr, resor och workshops och inte vara låst till kurser, säger Linnea Jensen.

Sedan i julas lever hon i sin bil, en ombyggd van. I den förvaras all utrustning till yogakurserna och de äventyr som hon arrangerar genom sitt företag Vild och lugn. Hon hade tidigare både bostadshus och en yogastudio.

– Men nu minimerar jag transportsträckan mellan mig och upplevelsen. Jag har aldrig varit så nära naturen som nu. Det är bara att öppna bildörren så är jag där, säger hon.

Linnea Jensen har alltid trivts bäst utomhus och ett tag bodde hon i en tipi på sin tomt. Det var när sönerna flyttade ut som hon tog beslutet att lämna huslivet för gått.

– Då kände jag att det lackar mot slutet och att ett nytt skede börjar. Jag tänkte: Hur vill jag ha det nu? Det var en tung process att packa ihop, ett avslut på ett helt liv med barnen kändes det som. Att realisera det här är inget man gör i en handvändning, säger hon.

Med finurlighet, hammare och spik ägnade hon två veckor åt att bygga bilen. Det var en utmaning för Linnea Jensen som aldrig snickrat tidigare.

– Och jag är ingen logiker heller, så det finns så många tabbar. Så jag vet inte hur mycket det här håller för, säger hon.

Den förre ägaren till vanen hade redan inrett den för övernattning.

– Men det var mögel och sådär så jag rev ut allt utom en del av köket, och så behöll jag eldelen. Man har två batterier, ett till bilen och ett till husdelen, fortsätter hon.

Efter ombyggnationen kan man också ha nattgäster, berättar Linnea Jensen och visar upp sovplatsen som sönerna kryper in under sina besök.

– Här får han stoppa in fötterna, säger hon och pekar in en öppning under sin egen bädd.

På ett litet utfällbart bord ligger en dator och en telefon. Arbete, hobbys och privatliv har blivit samma sak nu - på gott och ont. Ibland kan det vara stressigt, men då finns ju naturen och yogan där.

– Samhället vi lever i idag lägger mer press på oss än vad som är naturligt. Med yogan kan man släppa på spänningar i kroppen och sinnet. Att vara och röra på sig i naturen och få andrum från vardagens brus gör att vi också kan släppa på spänningar.

Sedan åtta år hålls sommaryoga på bryggan, med utsikt över sjön Åsunden, följt av en frukostbuffé på hotellet Rimforsa Strand.
Sedan åtta år hålls sommaryoga på bryggan, med utsikt över sjön Åsunden, följt av en frukostbuffé på hotellet Rimforsa Strand.
Linnea Jensen

Bor: I en ombyggd van.

Yrke: Yogainstruktör, bildkonstnär.

Utbildning: Lunnevad Folkhögskola, Konstskolan Idun Lovén, yogalärarutbildning.

Familj: Två utflugna söner.

Intressen: "Intressena är mitt liv".

Framtidsdrömmar: Att kunna försörja sig på äventyr och ha mer tid till egna äventyr.

Det ska jag göra innan jag dör: Uppleva mer av Norge, vildmark, Alperna och skärgård. Till fots, kajak eller skidor. Återuppta min utställningsverksamhet.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!