Nu ska Skärgårdsrådet utredas

Hur ska skärgårdsrådet fungera? Det utreds nu av bland annat Region Östergötland.

Samarbetet mellan Östergötland och Kalmar kring skärgårdsfrågor ska få mer struktur.

Samarbetet mellan Östergötland och Kalmar kring skärgårdsfrågor ska få mer struktur.

Foto: Fredrik Jonson

Östergötland/Kalmar län2019-01-10 05:00

Sedan många år finns ett samarbete mellan Östergötlands kustkommuner, Region Östergötland och ett antal intresseföreningar i form av ett skärgårdsråd. Meningen är att skärgårdsrådet ska ta tillvara skärgårdsbornas intressen och lyfta olika aktuella frågor till politikerna. I Östergötland finns en skärgårdsutvecklare knuten till skärgårdsrådet.

Västerviks och Oskarshamns kommuner liksom landstinget i Kalmar ingår redan i samarbetet, men hittills inte på lika formella grunder som medlemmarna i Östergötland. När landstinget i Kalmar vid årsskiftet förvandlades till Region Kalmar blev frågan om hur samarbetet i skärgårdsfrågor ska läggas upp aktuell på nytt.

– Nu utreder vi hur samarbetet inom skärgårdsrådet ska fungera mer formellt. Vi behöver formulera syftet med samarbetet och rollerna på ett tydligare sätt, säger Anna Jacobson, strateg i landsbygdsutveckling i Region Östergötland.

Ett av förslagen är att växla ordförandeskapet mellan Region Östergötland och Region Kalmar. Under alla år har ordförande hört hemma i Östergötland. Från början var det landshövdingen, just nu är det Julie Tran, ordförande i trafik och samhällsplaneringsnämnden i Region Östergötland.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!